Flota dronova za praćenje utjecaja klimatskih promjena na oceane

Ekološki prihvatljivi dronovi pomažu pri istraživanju oceana

Mars Exploration Rover je možda najpoznatije autonomno vozilo koje znanstvenicima pomaže pri ispitivanju površine Marsa i njegove geologije, no vjerojatno još niste čuli za dronove kalifornijske tvrtke Saildrone koji pomažu pri istraživanju utjecaja klimatskih promjena na Zemljine oceane.

Ove dronove pokreće energija vjetra i Sunca, opremljeni su fotoaparatima, senzorima i ostalim istraživačkim alatima, a proizvodi iz kalifornijska tvrtka Saildrone sa sjedištem u Alamedi, koju je 2012. godine osnovao Richard Jenkins. Kako je ranije ovog mjeseca izvijestio Science Magazine, dva njihova 7 metara dugačka drona vraćaju se ovog travnja sa svog prvog, čak osam mjeseci dugog istraživanja na Pacifiku.

Dronovi su već korišteni pri raznim istraživanjima na svjetskim oceanima, pa je tako još 2015. godine tvrtka Saildrone surađivala s Gulf ECOGIG istraživačkim programom na pronalaženju prirodnih ulja u Meksičkom zaljevu. Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) također ih je koristila za mjerenje količine ribe u Beringovom moru, za praćenje kitova i tuljana, kao i za istraživanje apsorbiranja ugljičnog dioksida u Arktičkom oceanu.

Osmomjesečno istraživanje Pacifika

Njihovo dosad najduže istraživanje na Tihom oceanu trebalo bi agenciji NOAA pomoći pri utvrđivanju mogu li autonomna plovila zamijeniti plutače koji trenutno prate Južne oscilacije El Niño (ENSO), odnosno promjenu toplih (El Niño) i hladnih (La Niña) površinskih temperatura oceana, koje utječu na klimu i mogu uzrokovati teške kiše i poplave te suše.

Kao što je Paul Voosen objasnio u časopisu Science Magazine, sustav plutača je previše skup za održavanje i ovisi o raspoloživim proračunskim sredstvima. NOAA je početkom 2010-ih zamalo izgubila nekoliko svojih plutača, kada su ih oštetili ribolovci. Iako je tadašnji program istraživanja bio žrtva smanjenja proračuna, Kongres SAD-a je na kraju ipak izdvojio sredstva za njihov popravak, no sada je Japan uklonio većinu svojih plutača upravo zbog problema s financiranjem.

Saildrone nudi rješenje

„Mogli bismo napraviti sljedeći epohalni napredak u oceanografiji“, izjavio je za Science Magazine NOAA-in pomoćnik administratora za oceanska i atmosferska istraživanja Craig McLean.

Dronovi su se već pokazali znatno osjetljivijima na promjene temperatura od plutača i satelita. Kada su poslani na istraživanje hladnih strujanja duž obale Južne Amerike na dužini od jednog kilometra uspjeli su zabilježiti i najmanju promjenu temperature oceanske vode. „Neke od ovih hladnih fronta su mnogo oštrije nego što biste ikada mogli zamisliti. To je bilo šokantno otkriće“, rekla je oceanografkinja Meghan Cronin za Science Magazine.

Pored pružanja potpore ENSO-vom sustavu upozoravanja, dronovi bi mogli pomoći pri pronalaženju odgovora i na druga pitanja o Tihom oceanu. Praćenjem razmjene plinova između oceana i zraka, mogli bi na primjer pomoći istraživačima da shvate zašto upravo ekvatorijalni Tihi ocean, za razliku od njegovog ostatka, najviše oslobađa ugljični dioksid.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Vode li dostavni dronovi do zdravijeg okoliša?

Čini se kako dronovi postaju budućnost dostave, a u posljednje vrijeme se pojavljuju i dokazi o njihovom pozitivnom utjecaju na potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova.

Zašto još nije proradio prvi svjetski sustav za čišćenje oceana?

Ambiciozan projekt čišćenja oceana kojim se trebalo stati na kraj plutajućim otocima otpada usred Tihog oceana nailazi na probleme te više od dva mjeseca nakon postavljanja na onečišćeno područje još uvijek nije započeo sa svojim radom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER