Ruski poštanski dron pao na prvom letu

Šok i nevjerica na prezentaciji ruske pošte

Ruski poštanski dron udario je u zid zgrade i srušio se tijekom svoje prve „isporuke“ nakon samo nekoliko trenutaka leta u glavnom gradu Burjatske republike, Ulan-Udeu. Pad drona šokirao je stanovništvo i regionalne dužnosnike okupljene na javnom testiranju, javlja Reuters.

U Rusiji je u ponedjeljak organizirano javno testiranje i prezentacija za medije kojom je ruska pošta htjela predstaviti novu uslugu isporuke pošiljaka dronom u udaljenim i rijetko naseljenim područjima. Za prezentaciju je stoga odabran Ulan-Ude koji je od Moskve udaljen više od 4.400 km. No, svečanost se vrlo brzo pretvorila u pravi fijasko, kao što se vidi u priloženoj snimci.

Dron s plavo-bijelim logom ruske pošte nosio je poštanski paket težine dva kilograma te je nakon nekoliko trenutaka dugog leta izgubio visinu i zabio se u zid  trokatnice ispred okupljenih gledatelja.

Nasreću, u incidentu osim potpuno uništenog drona nije bilo ozlijeđenih osoba. Predstavnici ruske pošte brzo su se udaljili s neslavne prezentacije, uz izliku da su na njoj bili prisutni isključivo kao gosti. Dron je proizvela tvrtka Rudron / Expeditor 3M, koja je i organizirala testiranje, no nitko od predstavnika navedene tvrtke nije htio komentirati njegov neslavan pad.

Na mjestu nesreće bio je nazočan i Aleksej Tsydenov, čelnik Burjatske republike, koji je izjavio da su za pad drona krive stotine Wi-Fi veza na tom području Ulan-Udea.

„Ovo nas neće zaustaviti, nastavit ćemo s letovima dronova“, rekao je Tsydenov, koji je otkrio kako ovaj uređaj stoji oko 20.000 dolara. „Oni koji ne riskiraju, ne ostvaruju rezultate.“

Logističke tvrtke i trgovci širom svijeta sve češće koriste dronove pri isporukama pošiljaka udaljenim kupcima ili onima koji plaćaju veće iznose za brzu dostavu. Nadamo se, ipak, s više uspjeha od ruske pošte.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Vode li dostavni dronovi do zdravijeg okoliša?

Čini se kako dronovi postaju budućnost dostave, a u posljednje vrijeme se pojavljuju i dokazi o njihovom pozitivnom utjecaju na potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova.

Sjeme maslačka kao inspiracija za dizajn malih dronova

Nošeno vjetrom, sjeme maslačka može prijeći udaljenost veću od jednog kilometra. Znanstvenici Sveučilišta u Edinburghu otkrili su da je razlog tome poseban oblik leta sjemena maslačka koji do sada u prirodi nije bio viđen.

Flota dronova za praćenje utjecaja klimatskih promjena na oceane

Mars Exploration Rover je možda najpoznatije autonomno vozilo koje znanstvenicima pomaže pri ispitivanju površine Marsa i njegove geologije, no vjerojatno još niste čuli za dronove kalifornijske tvrtke Saildrone koji  pomažu pri istraživanju utjecaja klimatskih promjena na Zemljine oceane.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER