U Nizozemskoj otvorena najduža solarna biciklistička staza u svijetu

Održiva mobilnost ide ruku pod ruku s proizvodnjom čiste energije

Nakon što je u Utrechtu 2019. izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle, provincija Utrecht je ovog mjeseca dobila i najdužu svjetsku solarnu biciklističku stazu. Otvorena je 14. srpnja u mjestu Maartensdijk.

Novom solarnom biciklističkom stazom SolaRoad dugom 330 metara prvi su se u društvu lokalnih čelnika provozali učenici osnovnih škola iz Maartensdijka. Riječ je o 1,3 milijuna eura vrijednom pilot projektu provincije Utrecht (Provincie Utrecht) i tvrtke Strukton Civiel kojim se uspješno povezuju biciklizam kao ekološki prikladan održivi način prijevoza i održivi izvori energije, a o njegovom uspjehu ovisit će daljnje širenje mreže solarnih biciklističkih staza u cijeloj pokrajini.

Provincija Utrecht želi postići klimatsku neutralnost do 2040. godine, a pri ostvarenju tog ambicioznog cilja namjerava se u što većoj mjeri koristiti solarnom energijom i ugradnjom solarnih panela na svojim prometnicama. Ova staza ima dvostruku namjenu – osim što služi kao biciklistička staza, njome se proizvodi čista energija, i to bez korištenja poljoprivrednog zemljišta i drugih prirodnih površina za postavljanje solarnih panela. Proizvedena energija trenutno omogućuje električnu energiju za napajanje 40 kućanstava u Maartensdijku, no pravi cilj projekta je osiguravanje dovoljne količine čiste energije koja se, primjerice, može koristiti za osvjetljenje cesta i/ili grijanje njihovih površina.

Izgradnja solarne biciklističke staze SolaRoad u Maartensdijku počela je sredinom lipnja 2021. godine, a radove je izvodila tvrtka Strukton Civiel temeljem ranijih ispitivanja u provinciji Noord-Holland, provedenih u suradnji s tvrtkom Strukton Prefab Beton. Staza se sastoji se od betonskih blokova prekrivenih tankim prozirnim zaštitnim slojem koji omogućuje prodor sunčeve svjetlosti do ugrađenih solarnih ćelija.

„Ovim pilot projektom razvijamo nove proizvode kojima nastojimo ostvariti klimatsku neutralnost do 2040. godine te potaknuti dodatni razvoj održive mobilnosti. Solarna biciklistička staza u Maartensdijku se uklapa u našu plan da cestovnu infrastrukturu učinimo održivijom i smanjimo upotrebu fosilnih goriva“, kazao je pokrajinski zastupnik Arne Schaddelee. „Ovaj dio Nizozemske je vrlo gusto naseljen i oskudijeva prostorom pa ova dvostruka namjena biciklističkih staza ujedno predstavlja dvostruku prednost.“

Nova solarna biciklistička staza opskrbljuje energetsku mrežu čistom, održivom energijom, sigurna je i udobna, a izgrađena je zahvaljujući primjeni novih materijala i tehnologija. Solarne biciklističke staze već postoje i u drugim dijelovima Nizozemske, no za stazu SolaRoad lokalni dužnosnici tvrde da je najduža u svijetu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarne ceste kao ceste budućnosti

Ceste i putevi ne služe više samo za vožnju ili hodanje. Projekti solarnih cesta i puteva diljem svijeta pokazuju da ceste, biciklističke staze, pa čak i pločnici, mogu poslužiti kao čvrsta podloga za generiranje čiste energije.

U Utrechtu izgrađeno najveće svjetsko spremište za bicikle

Nizozemska tvrtka Ector Hoogstad Architecten dovršila je podzemno parkiralište za bicikle koje se nalazi ispod glavnog željezničkog kolodvora u Utrechtu. Ovdje se na tri razine može pohraniti čak 12.656 bicikala!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER