Završeni radovi na otplinjavanju bioreaktorske plohe u ŽCGO Kaštijun

Više ne bi trebalo biti širenja neugodnih mirisa

Krajem prošlog tjedna završeni su radovi na poboljšanju procesa rada na bioreaktorskoj plohi u ŽCGO Kaštijun

Nakon mjesec dana intenzivnih radova završene su aktivnosti na poboljšanju procesa rada na bioreaktorskoj plohi, priopćeno je iz ŽCGO Kaštijun. Projektom unapređenja rada na bioreaktorskoj plohi obuhvaćena je priprema podloge i postavljanje sustava horizontalnog otplinjavanja, postavljanje specijalne PEHD folije te detaljan pregled baklje i pripadajućih tehničkih jedinica od strane ovlaštenog servisera. Po završetku navedenih aktivnosti projekt je uspješno priveden kraju puštanjem baklje u rad.

Realizacijom projekta, koji predstavlja međukorak u uspostavi sustava otplinjavanja bioreaktorske plohe, odnosno dispozicijom drenažnih plinskih cijevi horizontalno po cijeloj površini plohe osiguran je potreban podtlak za sprječavanje emisija odlagališnih plinova u zrak, odnosno širenja neugodnih mirisa. Prikupljeni bioplin se usmjerava na postojeću baklju, a nakon postizanja kvalitativnih i kvantitativnih parametara bioplina, isti se usmjerava na generator proizvodnje električne energije što bi se trebalo pozitivno odraziti na energetsku bilancu Centra.

U priopćenju se navodi kako je Centar tijekom izvođenja radova osigurao nesmetano funkcioniranje sustava prikupljanja i obrade miješanog komunalnog otpada za cijelu Istarsku županiju.

„Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo sugrađanima, a naročito onima koji žive u neposrednoj blizini na razumijevanju i strpljenju, uz isprike za neugodne mirise u okruženju pri samom početku izvođenja radova“, navodi se u priopćenju ŽCGO Kaštijun.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ova danska žvakača guma ne sadrži plastiku

Nedavno je snagu stupila zabrana prodaje jednokratne plastike. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama, a ova odluka mnoge je razveselila budući da svakodnevno svjedočimo što plastika čini prirodi.

ŽCGO Kaštijun radi po ekološkim standardima

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić je 7. srpnja u društvu istarskog župana Fabrizia Radina i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

ŽCGO Kaštijun je u velikim problemima

Fond za zaštitu okoliša je taj koji ima ugovor s izvođačem radova, grčkim Helectorom. Prije samog preuzimanja postrojenja napravili smo listu nedostataka i tražili smo da se to riješi. Tada je bilo više od 400 nedostataka koje smo prezentirali Fondu, a među njima je bilo i dijelova postrojenja koji nisu bili napravljeni. Zbog toga zaposlenici u tom dijelu rade s maskama te svaki dan moramo čistiti velike količine prašine, rekao je za Glas Istre direktor ŽCGO-a Kaštijun Darko Višnjić.

ŽCGO Kaštijun je u redovitom pogonu od ožujka ove godine

Istarski Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, za koji je iz fondova Europske unije povučeno 26 milijuna eura, započeo je s redovitim radom početkom ožujka, a prošlog petka obišao ga je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER