Otok Krk u suradnji sa Zelenom akcijom na putu do „zero waste“ certifikata

Za pet godina do 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine ostatnog otpada na 150 kg po stanovniku

Danas je sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku steklo status kandidata za „zero waste grad/općinu”, što je prvi korak prema punopravnoj certifikaciji najboljih praksi u EU

Udruga Zelena akcija i komunalno društvo Ponikve eko otok Krk održali su konferenciju za medije u gradu Krku na kojoj je sedam jedinica lokalne samouprave s otoka Krka (Grad Krk te općine Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat, Malinska - Dubašnica), usvojilo Odluku o implementaciji „zero waste” strategije maksimalnog smanjenja otpada te povećanja ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Otok Krk već godinama spada u sam vrh odvojenog prikupljanja i održivog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, unatoč velikim izazovima zbog veoma izražene turističke sezonalnosti. Logičan sljedeći korak jest pridruživanje međunarodnoj strategiji „zero waste“, koja promiče ispunjenje visokih ciljeva primjenom brojnih učinkovitih mjera u skladu s javnim interesom, zaštitom okoliša i prioritetima u hijerarhiji gospodarenja otpadom.

  • Otok Krk je sve bliže dobivanju europskog Zero Waste certifikata / Zelena akcija

Odluka definira ambiciozne petogodišnje ciljeve od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada i smanjenje količine ostatnog otpada s 235 kg na 150 kg po stanovniku (uključujući turiste). Uz to, komunalno poduzeće Ponikve osigurat će uvjete da se na Krku implementiraju različiti modeli smanjenja količina otpada koji nastaje.

Zelena akcija je za JLS na Krku izradila analizu s preporukama za daljnji razvoj održivog sustava gospodarenja otpadom. Provedbom tih preporuka i ispunjenjem definiranih ciljeva, krčke jedinice lokalne samouprave postat će još prepoznatljivije u društvu najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom i steći uvjete za punopravnu certifikaciju, koju dodjeljuje mreža Zero Waste Europe.

  • Marko Košak iz Zelene akcije i Marijan Galović iz Galović savjetovanja / Zelena akcija

Nakon uvodnog pozdrava direktora komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk, Ivice Plišića, obratili su se Marko Košak iz Zelene akcije, koordinator mreže „zero waste” gradova i općina u Republici Hrvatskoj te Marijan Galović iz Galović savjetovanja. Predstavili su analizu koju su izradili za otok Krk, kao i ambiciozne ciljeve te preporuke konkretnih mjera za što brže dostizanje tih ciljeva. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Udruge gradova u RH koji su jedinicama lokalne samouprave s otoka Krka i poduzeću Ponikve čestitali na vrhunskim rezultatima i ambiciji kojom pružaju primjer dobre prakse gradovima i općinama u RH i šire.

Kako bi obveze predviđene strategijom bile ispunjene, nastavit će se suradnja između komunalnog poduzeća Ponikve i stručnjaka Zelene akcije koji će pratiti napredak i pomagati pri realizaciji predloženih mjera za smanjenje nastanka, ponovne uporabe i recikliranja otpada.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tri nove zero waste općine u Hrvatskoj

Danas su u Prelogu općine Domašinec, Martijanec i Podturen potpisale službenu „Zero Waste“ strategiju i ušle u društvo Zero Waste Europe gradova i općina s najboljim praksama u Europi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER