Beč dogodine uvodi naplatu parkiranja na području cijelog grada!

Naplatom parkiranja do daljnjeg poboljšanja i širenja mreže javnog prijevoza

Parkiranje u bečkim okruzima Hietzing, Liesing, Floridsdorf i Donaustadt još uvijek je besplatno, no od 1. ožujka 2022. slijedi velika promjena.

Naljepnice za parkiranje bit će obvezne na cijelom gradskom području te će se proširenjem zone kratkoročnog parkiranja (od ponedjeljka do petka od 9 do 22 sata) početi primjenjivati jednostavni, ujednačeni propisi o parkiranju. U gradskoj upravi kažu kako je to nužno za uspješnu provedbu bečkog klimatskog modela.

Od ožujka sljedeće godine sve Bečanke i Bečani tako će za mjesečnu parkirališnu naljepnicu (tzv. Parkpickerl) morati izdvojiti 10 eura, a sav prihod slijevat će se u daljnje poboljšanje i širenje mreže javnog prijevoza. Kao što pokazuje iskustvo iz preostalih 18 bečkih okruga, upravljanje parkirališnim mjestima na cijelom području grada donosi više slobodnih parkirnih mjesta, manje prometa, bolju kvalitetu života, ali pridonosi i zaštiti klime u austrijskoj metropoli.

Preko 70 % Bečana/ki putuje javnim prijevozom, biciklom ili pješice

Prema podacima Grada Beča, preko 430.000 bečkih kućanstava 2020. godine nije posjedovalo automobil ili njih čak 25 posto više u odnosu na 2010. godinu. Sve više Bečanki i Bečana pješači i biciklira te koristi savršeno organizirani javni prijevoz. Automobil koristi svega jedna trećina građana/ki Beča, dok preostale dvije trećine pješače ili bicikliraju. Također, broj vlasnika/ca godišnjih karata za javni prijevoz u Beču veći je od broja registriranih automobila, a udio kućanstava koja imaju godišnju kartu za javni prijevoz porastao je s 40 na 52 posto.

Mnogi europski gradovi najavljuju velike promjene i širenje zona naplate parkiranja, a među najradikalnijima je, naravno, Pariz. Tamošnja gradska uprava namjerava uvesti naplatu parkiranja i za motocikle i to već od 1. siječnja 2022. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sindikat biciklista: Izbjegnite prometne gužve za vrijeme adventa!

Sindikat biciklista je u četvrtak 1. prosinca pokrenuo medijsku kampanju pod nazivom „Biciklom na posao i advent”, kojom Zagrepčanke i Zagrepčane te posjetitelje grada žele potaknuti na što češće korištenje bicikla i javnog prijevoza te pješačenje kako bi se izbjeglo stvaranje prometnih gužvi.

Beč uveo naplatu parkiranja na području cijelog grada

Uvođenjem naplate parkiranja Beč želi pridonijeti zaštiti klime smanjenjem automobilskog prometa i povećanim korištenjem javnog prijevoza te dodatno poboljšati kvalitetu života svojih građana i građanki. Prihodi od naplate parkiranja ulažu se u širenje mreže javnog prijevoza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER