National Geographic priznao Južni ocean kao peti Zemljin ocean

Možete li navesti imena svih pet svjetskih oceana?

Najveća svjetska znanstvena udruga National Geographic Society izrađuje karte svijeta još od 1915. godine, a do ove je godine službeno priznala postojanje četiri svjetska oceana - Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog. Na ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2021., konačno je priznala i peti - Južni ocean – jedinu veliku vodenu površinu koja u potpunosti okružuje jedan i nalazi se u blizini još tri kontinenta.

Južni ocean, poznat i kao Južni polarni ocean ili Antarktički ocean, velika je vodena masa koja u potpunosti okružuje Antarktiku. To je ujedno četvrti najveći ocean na Zemlji te posljednji koji su geografi Međunarodne hidrografske organizacije (International Hydrographic Organization - IHO) definirali kao ocean.

„Znanstvenici su odavno priznali postojanje Južnog oceana, ali budući da kao takav nikad nije bio priznat određenim međunarodnim sporazumom, nikad ga nismo službeno priznali“, objasnio je u priopćenju National Geographic Societyja geograf Alex Tait.

Ocean, koji prekriva 71 posto Zemljine površine, prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosferu (NOAA) tehnički predstavlja jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija. Povijesno je, međutim, podijeljen u različite regionalne oceane na temelju kombinacije zemljopisnih, kulturnih, povijesnih i znanstvenih kriterija. Dugi niz godina Indijski, Arktički, Atlantski i Tihi ocean bili su četiri glavna priznata oceana, a Južni je prvi put priznat kao zasebna vodena cjelina tek prije dvadesetak godina. Prvi ga je 1999. godine priznao Američki odbor za geografska imena (U.S. Board on Geographic Names), a NOAA ga službeno priznaje oceanom od početka ove godine, kako je izvijestio CBS News.

I Američki odbor za geografska imena i National Geographic definiraju Južni ocean kao vodeno tijelo koje se proteže sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine. Kako objašnjava National Geographic Society, tu je otprilike smještena Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current  - ACC), hladna morska struja na južnoj polutki koja povezuje Atlantski, Indijski i Tihi ocean. I upravo je ta jedinstvena struja ono što određuje Južni ocean.

Ova linija razdvajanja još nije međunarodno priznata, iako je predložena Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji 2000. godine te nije službeno ratificirana zbog neslaganja određenih zemalja članica. Međutim, National Geographic od sada je službeno koristi na svojim kartama.

„Iako postoji samo jedan međusobno povezan ocean, obratite se National Geographicu za službeno prepoznavanje površine Južnog oceana koji okružuje Antarktiku“, navodi se u priopćenju National Geographica. „Okružen neprekidnom i brzom Antarktičkom cirkumpolarnom strujom, Južni ocean je jedini ocean koji u potpunosti okružuje jedan te se nalazi u blizini još tri kontinenta.“

ACC je nastala prije oko 34 milijuna godina kada se današnja Antarktika odvojila od Južne Amerike, kreće se od zapada prema istoku oko najjužnijeg kontinenta, a njena je voda hladnija i manje slana od voda na njegovom sjeveru. To ujedno znači da se Južni ocean znatno razlikuje od ostalih oceana, a jedan od razloga priznanja od strane National Geographica upravo je promicanje važnosti njegovog očuvanja.

Za sada se u National Geographicu nadaju da će službeno priznanje skrenuti pozornost na ovaj jedinstveni i krhki morski ekosustav. „Naše su karte ažurirane. Južni ocean tretiramo kao i ostala tradicionalna četiri oceana, a pitanje o broju svjetskih oceana za nas ima samo jedan odgovor i on dakako glasi - pet!“

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Svjetski dan oceana 2021.

VEZANE VIJESTI

Slučaj „tigra na trajektu” znak je potrebe za ozbiljnim promjenama

Primjer „tigra na trajektu”, snimljenog prije dva tjedna u transportu na relaciji Hvar-Split, otvara mnoga pitanja o adekvatnosti našeg zakonodavnog sustava i pokazuje potrebu za boljim provođenjem postojećih zakona. WWF poziva na preispitivanje stavova javnosti i institucija po pitanju etičkog tretmana životinja.

Svjetski dan oceana 2019.

Obilježavanjem ovogodišnjeg Svjetskog dana oceana nastoje se otkriti mogući načini za promicanje ravnopravnosti spolova u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima te upravljanje morima.

Svjetski dan oceana 2021.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na mora i oceane, poziva na aktivnije uključivanje u globalni pokret za zaštitu oceana te mobilizira na projektima održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Svjetski dan oceana 2018.

Naglasak ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana oceana je na sprječavanju njihovog onečišćenja plastičnim otpadom i poticanju pronalaženja rješenja za njihovo zdravlje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER