Župani od premijera Plenkovića traže osnivanje državnog fonda

Mogući penali zaustavili EU projekte gradnje kanalizacije

Hrvatski župani, kao i predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk podržali su u Zagrebu prijedlog župana Radimira Čačića kojim bi se omogućilo da u Varaždinskoj i svim drugim županijama napokon počne izgradnja kanalizacije i druge vodne infrastrukture sufinancirane novcem iz EU fondova.

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću su sa sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija župani uputili zaključke, kojima od njega traže osnivanje državnog fonda iz kojeg bi se plaćali penali zbog nenamjernih propusta u pripremi i provedbi projekata aglomeracije, velikih i važnih EU projekata.

Župan Čačić je o tome obavijestio i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, a na radnom sastanku u Županijskoj palači u Varaždinu je dogovoreno da se prijedlog garancijske sheme uvrsti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

„Iako su u vodnom sektoru samo u 2017. godini ugovoreni radovi vrijedni oko milijardu kuna, svi započeti postupci su obustavljeni ili usporeni zbog mogućnosti penalizacije ili uskrate bespovratnih sredstava iz EU. Penali mogu biti od 5 do čak 25 posto, i to zbog nenamjernih propusta koji se uvijek događaju. U Varaždinskoj županiji je u ovom trenutku otvorena mogućnost penalizacije projekata aglomeracije do 25 posto, što se penje na 300 milijuna kuna! Bez odluke Vlade ti projekti neće biti realizirani, jer Varkom nema razloga, a ni mogućnosti preuzeti tu razinu financijske odgovornosti. Isti problem imaju i druge komunalne tvrtke u Hrvatskoj“, istaknuo je župan Radimir Čačić.

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u petak župan Čačić je uvodno obrazložio problem penalizacije projekata aglomeracije i potrebna rješenja, dok je Marijan Cesarec iz Varkoma održao prezentaciju.

Kada su u pitanju projekti aglomeracije u Varaždinskoj županiji, poznato je da se s njima odugovlačilo dvije godine.

„Kada smo napokon sredinom prošle godine to „presjekli“, završili natječaje te ugovorili radove, pojavio se problem mogućih penala. Zbog toga sam i pokrenuo rješavanje ovog pitanja koji blokira realizaciju velikih projekata aglomeracija u našoj, ali i brojnim drugim županijama. Varkom i druge komunalne tvrtke mogu preuzeti financijsku odgovornost za, primjerice, 10 milijuna kuna, ali ne i za više stotina milijuna kuna. Svi župani su podržali zaključke i osnivanje državnog fonda, koji će biti upućeni premijeru Plenkoviću, pa vjerujem da će problem biti riješen u kratkom roku“, rekao je župan Čačić.

Inače, za projekte koji se financiraju iz EU fondova u razdoblju 2014. do 2020. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavljuje Pravila o financijskim korekcijama, a na temelju čega se određuju financijske korekcije te se privremeno obustavlja isplata dodijeljenih sredstava.

Jedan od primjera nepravilnosti, koji se navode u uputama Ministarstva iz studenoga 2017. i siječnja 2018. godine, je navođenje normi i njihovo određivanje bez oznake „jednakovrijedno” zbog čega se mogu izreći penali do 25 posto. Posljedica mogućeg izricanja visokih novčanih penala rezultirala je blokadom realizacije započetih projekata algomeracija, a komunalne tvrtke odbijaju pripremati nove projekte zbog straha od uskrate sredstava tijekom njihove realizacije.

„Neupitno je da država, koja ovog trenutka gubi 25 posto prihoda od PDV-a, a koje bi dobila da su investicije započele, dok bi građani istovremeno dobili kanalizacijsku mrežu i pročistače, jedina može i mora financijski garantirati za potencijalne penale, koji ni u kojem slučaju ne mogu prijeći razinu prihoda od PDV-a, dakle 25 posto“, zaključio je župan Čačić.

Varaždinska županija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Varaždin: „Jer volimo zeleno!“

Varaždinska gradska tvrtka Parkovi d.d. za komunalne i hortikulturne djelatnosti pokrenula je hvalevrijednu akciju ozelenjivanja Varaždina pod nazivom „Jer volimo zeleno!“ te pozvala sve građane/ke na zajedničko sudjelovanje u kreiranju zdravog te još ugodnijeg i sretnijeg grada za život.

Od Čakovca do Zagreba vlakom za manje od 50 minuta

Počinje realizacija velikog i zahtjevnog projekta brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba, koja će omogućiti višestruko kraća putovanja sa sjevera Hrvatske do glavnoga grada. Prvi korak dogodio se u Županijskoj palači u Varaždinu, gdje je potpisan sporazum o partnerstvu na projektu „Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske“.

Brojne vatrogasne intervencije i dalje u tijeku

Nastavlja se angažman vatrogasaca na saniranju posljedica olujnog nevremena. Jak vjetar je i jučer prouzročio niz problema, od slomljenih stabala i oštećenih fasada i krovišta do prekida u cestovnom i trajektnom prometu. Uz vjetar, velika količina oborina dovela je do porasta vodostaja rijeka zbog čega je na nekoliko lokacija organizirana obrana od poplava.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER