Brojne vatrogasne intervencije i dalje u tijeku

Očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka

Nastavlja se angažman vatrogasaca na saniranju posljedica olujnog nevremena. Jak vjetar je i jučer prouzročio niz problema, od slomljenih stabala i oštećenih fasada i krovišta do prekida u cestovnom i trajektnom prometu. Uz vjetar, velika količina oborina dovela je do porasta vodostaja rijeka zbog čega je na nekoliko lokacija organizirana obrana od poplava.

U Zagrebu 481 intervencija

Zagrebački vatrogasci su od početka nevremena u nedjelju 12. svibnja zabilježili rekordnu 481 intervenciju. JVP Grada Zagreba je odradio 186 intervencija, dok su dobrovoljna vatrogasna društva zabilježila 285 intervencija.

Većinom se radilo o intervencijama uklanjanja stabala ili grana, saniranju krovišta i uklanjanja limenih prepreka. Zabilježeno je i 10 požara,  među kojima je najzahtjevniji bio požar krovišta obiteljske kuće u naselju Stenjevac.

„I jutros je nastavljeno sa saniranjem posljedica nevremena. Trenutno su naši vatrogasci angažirani na 6 intervencija“, rekao nam je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih. Jedan vatrogasac iz DVD-a Šestine je na tehničkoj intervenciji lakše ozlijeđen (uganuće noge) te je medicinski zbrinut.

Uslijed nevremena, na području Zagrebačke županije obavljena je 91 intervencija uklanjanja stabala ili grana, saniranje krovišta te ispumpavanja vode.

U ovim intervencijama sudjelovalo je JVP Velika Gorica, JVP Zaprešić, VP Ivanić-Grad te 27 DVD-a s područja Zagrebačke županije.

Mjere zaštite od poplava

U 23 intervencije odrađene na području Sisačko - moslavačke županije sudjelovali su VPG Petrinje, JVP Sisak, VP Kutina te DVD Velika Ludina, Novska, Brestaća, Hrastovnica, Vidrenjak, Glina i Desno Trebarjevo. U Sunji je u 20:30 proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava te su u ispomoć domaćim vatrogascima upućeni JVP Sisak i DVD Mladost sa 5 vatrogasca, 2 vatrogasna vozila i 2 vatrogasne pumpe. Stanje na ovom području se postupno normalizira.

„Trenutno smo angažirani na području Hrvatske Kostajnice. Domaći vatrogasci i ispomoć s područja Županije radi na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom području. 

Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava. U tim intervencijama sudjelovali su JVP Karlovac, JVP Ogulin te DVD Josipdol, Vojnić, Zagorje, Oštarije, Ozalj, Turkovići, Jasenak, Ogulin, Plaški, Duga Resa, Belavići, Staro Selo, Vivodina, Jaškovo, Dvorišće, Jurovski Dvor i Rakovica.

Pripreme za obranu od poplava na području Karlovačke županije

Danas je održana zajednička sjednica užeg sastava Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i Stožera CZ grada Karlovca na kojoj su nazočili župan Karlovačke županije Damir Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Analizirana je trenutna situacija stanja obrane od poplava pri čemu se na području Ogulina radi na ispumpavanju vode, a u Karlovcu su zbog vodostaja Korane od 7.00 sati na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

„Na terenu je 25 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP grada Karlovca koji rade na ispumpavanju vode. Za sada nema poplavljenih obiteljskih kuća. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 27 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta. U tim intervencijama sudjelovali su JVP Krapina, DVD-ovi Donja Šelnica, Lobor, Gornja Šelnica, Radoboj, Mače, Krapina, Zazvine, Sv. Križ Začretje, Orehovica i Budinščina.

I na području Varaždinske županije zabilježena je 21 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode i obrane od poplava, a u intervencijama su sudjelovali DVD-ovi Tuhovec, Bednja, Svibovec, Ivanec, Lepoglava, Podevčevo, Petrijanec, Selinovec, Tužno, Sveti Đurađ i Novi Marof.

Sve vatrogasne snage i dalje su na terenu i u pripravnosti do smirivanja situacije.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vatrogasci saniraju posljedice nevremena

Olujno nevrijeme pogodilo je tijekom vikenda veći dio Hrvatske. Od jutra 12. svibnja vatrogasci su angažirani na intervencijama oko uklanjanja stabala s prometnica, a jak vjetar rušio je krovove, prometne znakove i reklame, dok je zbog jake kiše zabilježeno podizanje vodostaja.

Lokaliziran požar kod Grebaštice

Požar u zaleđu Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji je brzo stavljen pod kontrolu, a zračne snage su povučene oko 14 sati. U 15.15 sati požar je lokaliziran, a vatrogasci su i dalje na terenu. Opožareno je 5 ha niskog raslinja i mlade borove šume.

Što nam je činiti u slučaju potresa

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER