Beč pokrenuo besplatno savjetovalište o saniranju kuće ili stana

Trebate savjet za sanaciju vašeg doma? Usluga bečkog „Hauskunfta“ je besplatna!

Sanacijska ofenziva Grada Beča: Nakon šest mjeseci pilot-projekt besplatnog savjetovališta o saniranju obiteljskih kuća ili vlastitih stanova kreće u puni pogon

Kada je fasada dotrajala, grijanje zašlo u pozne godine, potrebna je sanacija. Ali gdje početi i kako nastaviti? Bečani odgovore na ta i slična pitanja mogu pronaći u besplatnom savjetovalištu koje je pokrenuto u listopadu 2021. na inicijativu članice bečkog poglavarstva za stanogradnju.

Besplatno savjetovalište o saniranju doma za budućnost Hauskunft (njem. Haus= kuća i Auskunft= informacija) u Beču pomaže svima koji obiteljske kuće uz poticaje ili bez njih, žele sanirati. I to što je jednostavnije moguće. Savjetovalište je započelo kao pilot-projekt i sada, pola godine poslije, pružat će još bolje usluge savjetovanja u vezi sa saniranjem. Zamjenica bečkog gradonačelnika i članica poglavarstva za stanogradnju Kathrin Gaal istaknula je kako je cilj da se svima u Beču koji svoje kuće žele sanirati na pravi način, u svako doba dana, i pomogne. Kako bi se energetski i klimatski ciljevi u građevinskom smislu dosegnuli, mora snažno porasti i udio saniranih kuća ili privatnih zgrada. Usluga svim vlasnicima kuća i stanova pruža besplatno savjetovanje u vezi sa sanacijom te se u gradskom poglavarstvu nadaju da će mnogi građani tu priliku i prepoznati.

Osim individualnog savjetovanja građani će od svibnja savjete moći dobiti i online, a samu kuću ili privatnu zgradu doći će na poziv pogledati i stručnjaci. Bilo da se radi o prozorima, krovu ili instalacijama, stručnjaci će dati procjenu oštećenja, ali i konkretna rješenja za saniranje kuće.

  • Ispred savjetovališta: Kathrin Gaal, članica poglavarstva za stanogradnju (desno), glasnogovornica za stanogradnju stranke NEOS Wien (lijevo) te korisnice savjetovališta © PID/Votava

Otkako je u listopadu 2020. savjetovalište pokrenuto stručnjaci su odradili oko 150 razgovora u vezi sa saniranjem obiteljske kuće ili vlastitog stana. Najčešće su teme bile izmjena sustava grijanja, solarna fotonaponska energija, toplinska izolacija te različite mogućnosti poticanja. Kvalitetnim savjetovanjem mogu se predvidjeti potencijali, ali i slabe točke jedne zgrade, čime se uvelike mogu optimizirati troškovi. Korisnici savjetovališta žele naći održivo rješenje, moderan dom za njegove stanare. Drugim riječima, žele dom za budućnost.

Savjetovalište Bečkog stambenog fonda (Wohnfonds_Wien) je besplatno i individualno. Stručnjaci se usredotočuju ne samo na kuću ili stan, nego daju informacije o građevinskim odnosima i mogućim mjerama saniranja te mogućim poticajima. Dobrodošli su vlasnici obiteljskih kuća, stanova kao i arhitekti, urbanisti i upravitelji zgrada.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Beč ulaže u moderno stanovanje

U sklopu bečke gradske stambene politike dodjeljuju se razne subvencije kojima građani mogu adaptirati svoje domove prema vlastitim potrebama

Stanogradnja na bečki način

Grad Beč poznat je po svojoj politici subvencioniranja stanogradnje i stanovanja čime se osigurava visoka kvaliteta života u austrijskog metropoli. Jedan od najnovijih bečkih projekata je prenamjena zemljišta bečkih lokalnih željeznica u 12. okrugu u novi stambeni kompleks.

Grad Beč ulaže preko 120 milijuna eura u nove projekte socijalne stanogradnje

Grad Beč je svjetska prijestolnica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča“ 1920-ih godina kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim općinskim izborima. Socijaldemokrati su reformirali društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER