Voćke, zelenilo i urbana poljoprivreda u novom parku otvorenom za sve!

Dovršava se najveći pariški urbani voćnjak u Parku Martina Luthera Kinga

U 17. pariškom okrugu dovršava se uređenje Parka Clichy-Batignolles - Martin-Luther-King u kojem je na površini od 800 četvornih metara zasađen urbani voćnjak – zasad najveći u francuskoj metropoli. Nedavno su posađene prve voćke na parceli koja se još uvijek uređuje, a prva berba očekuje se za dvije godine.

Nakon što je na krovu paviljona pariškog sajma prošle godine otvorena najveća urbana farma u Europi, u Parizu se s prvim proljetnim danima užurbano privode kraju radovi na podizanju najvećeg urbanog voćnjaka.

© Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Pod vodstvom krajobrazne arhitektice Jacqueline Osty, dobitnice nacionalne nagrade za urbanizam za 2020. godinu (Grand Prix 2020 de l'urbanisme), prema čijem se projektu ovaj park uređuje od 2004. godine, vrtlari su dobili zadatak podići voćnjak na površini od 800 četvornih metara. Novi se voćnjak nalazi u dijelu velikog parka koji zauzima površinu od 10 hektara, a okružuju ga suvremene poslovne i stambene zgrade eko-četvrti L'écoquartier Clichy-Batignolles.

  • Pogled na Clichy-Batignolles PRIJE izgradnje nove eko-četvrti © Philippe Guignard / Izvor: P&Ma

U neposrednoj blizini nalazi se i novootvorena stanica Porte de Clichy produžene linije 14 pariške podzemne željeznice, otvorena početkom 2021. godine, kao i već u amblematična 160 metara visoka zgrada koju je za pariški sud (Tribunal de Paris) projektirao poznati talijanski arhitekt Renzo Piano.

  • Pogled sa sjevera © Sergio Grazia / Izvor: P&Ma

Posađeno 58 voćki

Voćnjak će činiti ukupno 58 voćaka – 18 stabala i 40 palmeta kosih grana krušaka i jabuka, a u ovom dijelu parka također će se uzgajati maline i jagode. Posađena stabla visoka su između 1,80 i 2 metra te se očekuje kako će uz neznatno održavanje prve plodove početi davati za dvije godine.

Tako će se za dvije godine organizirati i prva berba do kada će se stanovnicima ove nove pariške četvrti ponuditi sudjelovanje u održavanju i unapređenju voćnjaka koje će voditi udruge specijalizirane za urbanu poljoprivredu.

Očekuje se kako će ovaj dio parka s voćnjakom uskoro biti dovršen te bi se za javnost trebao otvoriti krajem travnja 2021. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Pariz je bogatiji za još jedan zeleni trg

Pariški trg Place de la Nation dobio je posve nov, znatno zeleniji izgled, a otvoren je u nedjelju uz bogat zabavni program i podjelu 4.000 besplatnih sadnica građankama i građanima Pariza kako bi francuska metropola postala još zelenija!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER