Lika i Mali Lošinj među top 100 zelenih destinacija svijeta!

Nova priznanja Lici i Lošinju

Na svjetskom turističkom sajmu u Berlinu (ITB), koji se ove godine održao online, proglašene su najbolje održive priče za 2021. godinu, među kojima su se našle priče dviju hrvatskih destinacija - Klastera Lika Destination i Grada Malog Lošinja.

Komisija organizacije Zelene destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) podijelila je TOP 100 destinacija 2020. u ukupno šest kategorija te, prema dostavljenim materijalima, odabrala najinovativnije i najodrživije, a jedan od bitnih kriterija bila je i mogućnost primjene primjera dobre prakse u drugim destinacijama diljem svijeta.

Klaster Lika Destination dobitnik je treće nagrade u kategoriji Otoci i priobalje (Islands & Seaside) s pričom „Lokalni proizvodi u funkciji razvoja destinacije“, a Grad Mali Lošinj uvršten je među top šest finalista u kategoriji Zajednice i kultura (Communities & Culture), s pričom „Integrirano upravljanje kvalitetom u destinaciji“ (Integrated Quality Management Destination Lošinj).

Destinacija Lika je po mnogočemu jedinstvena jer objedinjuje prekrasan kontinentalni dio, planinski masiv Velebit kao jedinstveni park biosfere i primorski dio koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Radi se o području koje obuhvaća 3 nacionalna parka, park prirode, pećinski park te niz drugih prirodnih fenomena. Većina ovog područja jedinstven je primjer bogate bioraznolikosti, što je odličan preduvjet za proizvodnju vrhunske hrane koja je stavljena pod jedinstveni brend Lika Quality i upravo zahvaljujući tom projektu destinacija Lika osvojila je ovu hvalevrijednu nagradu.

„Na nedavnom izboru za TOP 100 održivih destinacija svijeta Lika je po prvi put osvojila ovu svjetsku nagradu, ali ne samo to. Naime, unutar tog popisa je odabrana među najboljih 15“, istaknula je Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination.

Otok Lošinj, poznat kao otok vitalnosti, je brend koji teži održivom i odgovornom turizmu još od 2006. godine, i smatra ga se jednim od predvodnika održivog razvoja u Hrvatskoj.

„Drago nam je što je Lošinj ponovno prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. Upravo je održivost ključna prednost otoka vitalnosti. Višegodišnjim mjerenjem i usporedbom podataka detektiramo snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije. U integriranoj suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.“ - izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se istaknule relevantne i istinite priče o održivom i odgovornom turizmu, koje služe kao inspiracija drugim destinacijama, turoperatorima i krajnjim korisnicima - putnicima.

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Tegeler Stadtheide: Od uzletišta do pejzažnog parka

Prije samo četiri godine s Tegela su svakodnevno polijetale tisuće putnika. Sada bi na mjestu zatvorene zračne luke trebao niknuti novi pejzažni park namijenjen odmoru i rekreaciji Berlinčana.

Destinacija Lika uvrštena među TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima je i Lika.

Lika Quality proizvodi u najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku

Već četvrtu godinu zaredom Nacionalni park Plitvička jezera kroz suradnju s Klasterom Lika Destination i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop podržava male lokalne proizvođače iz Like, omogućujući im da svoje proizvode prodaju u najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER