Destinacija Lika uvrštena među TOP 100 svjetskih održivih zelenih destinacija

Priznanje je dokaz da se destinacija razvija u ispravnom smjeru i u skladu s najnovijim svjetskim trendovima

Global Green Destinations međunarodna je zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, a jučer je na Globalnim danima zelenih destinacija predstavljen popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta (Global TOP 100 Sustainable Destination) za 2020. godinu među kojima je i Lika.

Klaster Lika Destination od svog je osnivanja vođen filozofijom održivog razvoja (Smart Sustainable Destination), a osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Kvalitetna suradnja s osam zaštićenih prirodnih područja među kojima su čak tri od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend – Lika Quality, otvaranje novih tržišta i poticanje na povećanje lokalne proizvodnje te brojni projekti u domeni destinacijskog, kulturnog i održivog turizma samo su dio onoga na čemu Klaster Lika Destination radi od prvog dana, kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika.

Stoga ni ne čudi kako je destinacija Lika upravo zahvaljujući prijavi Klastera Lika Destination po prvi put uvrštena među TOP 100 održivih zelenih destinacija svijeta za 2020. godinu. Ova prestižna nagrada dokaz je destinacijskog razvoja u ispravnom smjeru, u skladu s najnovijim svjetskim trendovima.

Destinacija Lika zadnjih godina postaje sve prepoznatljivija na turističkom tržištu, a ovaj certifikat samo je još jedan dokaz kako Klaster Lika Destination kvalitetno radi na promociji destinacije i razvoju po principu održivog razvoja.

Riječ je o zajedničkoj inicijativi organizacija Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia and GLP Films koja se održava već 6. godinu zaredom kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim primjerima destinacija, kao nadahnjujući primjeri drugima. Kako kažu iz ocjenjivačkog TOP 100 Green Destination tima, ove je godine izbor više nego ikad bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije prilikom prijave. Odbor za TOP 100 također naglašava da odabir liste TOP 100 ne znači da je destinacija održiva već da ulaže dobre napore i obećava napredak. Potpuno održiva destinacija ipak ne postoji.

Popis TOP 100 održivih zelenih destinacija za 2020. godinu dostupan je na stranicama Green Destinations. TOP 100 sudionika pozvano je da budu predstavljeni u Good Travel Guide, omogućavajući im da ispričaju svoje priče o održivosti zainteresiranim putnicima.

Navedimo da je na popis vodećih svjetskih održivih zelenih destinacija iz Hrvatske uvršten još Mali Lošinj, dok se na njemu nalazi čak devet destinacija iz susjedne Slovenije, među kojima je i Ljubljana. Ne pokazuje li to da bi se u Hrvatskoj umjesto jeftinog masovnog konačno trebali okrenuti razvoju održivog turizma i promociji zelenih destinacija ili će nam glavni promotori i dalje biti nogometaši?

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Genovi započela izgradnja prvog talijanskog podmorskog tunela

Radovi na prvom talijanskom podmorskom tunelu službeno su započeli u ponedjeljak 4. ožujka. Projekt izgradnje tunela od strateške je važnosti za Genovu i cijelu Italiju, a njime će se značajno poboljšati pristup jednoj od vodećih talijanskih luka za prijevoz robe i putnika.

Lika Quality proizvodi u najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku

Već četvrtu godinu zaredom Nacionalni park Plitvička jezera kroz suradnju s Klasterom Lika Destination i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop podržava male lokalne proizvođače iz Like, omogućujući im da svoje proizvode prodaju u najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER