Bečka djeca sigurnija na putu do škole

Projekt „Školska ulica”

U ukupno šest ulica ispred škole je zabranjen promet motornim vozilima pola sata prije početka nastave

Bečka gradska uprava već godinama provodi brojne mjere kako bi povećala sigurnost učenika koji pješače na putu do škole. U mnoge bečke ulice u kojima se nalaze škole uvedena su ograničenja brzine, a optimiziraju se i trgovi ispred škola kako bi se zajamčila dodatna sigurnost djece. Osim toga, 2018. godine pokrenut je projekt pod nazivom „Školska ulica”. U razdoblju od pola sata prije početka nastave motornim je vozilima zabranjen promet u pojedinim ulicama ispred škole kako bi se djeci omogućio siguran put do škole.

Od 1. ožujka ove godine zabrana prometa za motorna vozila pola sata prije nastave vrijedi i u bečkoj ulici Wichtelgasse ispred jedne osnovne škole u 17. gradskom okrugu te se projekt sada provodi u ukupno šest ulica. No mogao bi se proširiti i na druge ulice jer se u slučaju interesa gradski okruzi i škole mogu prijaviti za sudjelovanje, nakon čega se provjerava mogućnost provođenja ovog projekta.

  • © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Osim veće sigurnosti školaraca i smanjenja prometa cilj je potaknuti alternative za vožnju automobilom te poboljšati zdravlje djece. Od pokretanja projekta sve više bečkih učenika dolazi u školu pješice, biciklom ili romobilom. Otprilike svako osmo dijete u austrijskoj prijestolnici u školu dovoze automobilom, dok je 2015. godine to još vrijedilo za svako peto dijete. Brojna istraživanja pokazuju da su svježi zrak i kretanje iznimno važni za djecu, pogotovo prije početka nastave, jer na taj način u školu dolaze razbuđena i mogu se bolje koncentrirati na nastavu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Peticija za siguran put do škola

Zakonska je i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i u njima bili sigurni, navodi se u tekstu peticije.

Velika akcija pošumljavanja Beograda počinje 17. studenog

U nedjelju 17. studenog započinje velika akcija pošumljavanja Beograda pod nazivom „Zasadi drvo“ uz istovremeno održavanje akcije „Drvo generacije“ kojom će prvašići u dvorištima svih beogradskih osnovnih škola posaditi po jedno drvo te se o njemu brinuti tijekom osam godina školovanja, javlja Energetski portal.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER