Zagreb: Peticija za siguran put do škola

Briga o životu i sigurnosti građana je obveza Grada Zagreba

Zakonska je i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i u njima bili sigurni, navodi se u tekstu peticije.

Središte Zagreba teško je stradalo u potresu 22. ožujka 2020., a novi razorni potres koji je pogodio područje Gline i Petrinje 29. prosinca jako se osjetio i u Zagrebu, kao i sva naknada podrhtavanja tla. Osim straha i neizvjesnosti, novi potresi dodatno narušavaju sigurnost zgrada; dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjeg grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem, navodi se u tekstu peticije.

Dana 18. siječnja 2021. počinje nastava - brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla, a tlo se neprestano i već mjesecima trese, da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice za ljudske živote.

Zakonska je i ustavna obveza nadležnih institucija brinuti o životu i sigurnosti učenika, učitelja i građana te učiniti sve kako bi učenici sigurno dolazili u školu i iz nje odlazili svojim domovima te kako bi u školi bili sigurni, ističe se u tekstu peticije te dodaje kako su putovi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J.J.Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, OŠ Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, učenici dislociranih škola OŠ Dr.Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoje Bersa, Vatroslav Lisinski, glazbeno učilište Elly Bašić) danas su po život opasni te bi se, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti koridore odnosno „tunele“ na svim prilaznim cestama i ulicama do navedenih škola.

Kako bi se spriječile moguće fatalne nesreće zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, peticijom se zahtijeva da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom (11. siječnja 2021.) kako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u 2. polugodištu (18. siječnja 2021.). Paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora („tunela“), traži se i inspekcija te uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola u središtu grada,

„Mi, potpisnici ove peticije pozivamo Grad Zagreb da organizira postavljanje zaštitnih koridora, ali i da ukloni urušene i opasne dijelove s oštećenih zgrada koji prijete prolaznicima. Ne možemo prihvatiti argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana", zaključuju autori peticije koju možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Što nam je činiti u slučaju potresa

Zbog potresa koji je rano jutros probudio Zagrepčan(k)e, do večeri je na području grada Zagreba odrađeno 80 intervencija s oko 300 vatrogasaca i 175 vozila. Radilo se o požarima objekata koji su uspješno ugašeni, a trenutno je u tijeku 111 intervencija koje uključuju otvaranje stanova, dizala, zatvaranje plina i vode, prijenos nepokretnih osoba, sanaciju dimnjaka, krovišta i napuklih zidova. 

Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba uključili su se u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa odmah nakon što je jaki potres u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER