Tiho, čisto i štedljivo – to je bečko električno vozilo za prikupljanje otpada

Bečki MA48 dobio nagradu EL-MO Award za prvo potpuno električno vozilo za prikupljanje otpada

Prvo bečko vozilo za prikupljanje otpada na potpuno električni pogon uz samo jedno napajanje može prijeći i do sto kilometara, a puni se na električnoj utičnici snage 400 volti

U sklopu kongresa o elektromobilnosti EL-MOTION 2021, održanog online krajem siječnja 2021., prvo električno vozilo za prikupljanje otpada bečkog gradskog poduzeća MA48 dobilo je nagradu EL-MO kao jedan od najambicioznijih projekata u području e-mobilnosti. Bečki „48er“ je za nagradu konkurirao svojim projektom „100% E-Power“ - prvim potpuno električnim vozilom za prikupljanje otpada u Austriji, koje bečkim ulicama prometuje od kraja svibnja 2019. godine, a predstavljen je u okviru klimatske konferencije Austrian World Summit R20. Žiri sastavljen od priznatih austrijskih stručnjaka iz područja zaštite klime i mobilnosti pored navedenog je projekta dodijelio još četiri nagrade za prijavljene projekte tvrtki, općina, gradova te obrazovnih institucija i udruga.

„MA48 je pionir kada je u pitanju e-mobilnost“, istaknuo je bečki gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky zadužen između ostaloga za zaštitu klime i okoliša. „Izuzetno sam zadovoljan što Beč takvim projektima rješava postojeće i priprema se za buduće izazove te jasno pokazuje kako se mogu postići uštede energije i smanjenje emisije CO2.“

>>> Pročitajte još >>> Bečki kamioni odvoze otpad i na dalekoj Kubi

„Naš projekt ima velik potencijal u području gospodarenja otpadom i predstavlja pravi pionirski pothvat. Temeljem prikupljenih podataka u proteklih godinu i pol dana kvalitetnije možemo planirati buduće potrebe, a naše komunalno vozilo s nultom stopom onečišćenja može se primijeniti i u drugim gradovima i općinama“, naglasio je Josef Thon, voditelj bečkog Magistratskog odjela za gospodarenje otpadom, čišćenje cesta i vozni park (MA 48) prilikom svečane dodjele nagrada kojoj je nazočila i austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler.

Prvi bečki kamion za prikupljanje otpada na potpuno električni pogon razvijen je u suradnji s tvrtkama MAN, MUT i Framo. Uz samo jedno napajanje može prijeći i do sto kilometara, a puni se na električnoj utičnici snage 400 volti. Vozilu tako nije potrebna posebna punionica, već se može napuniti u bilo kojoj garaži bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada. Za razliku od dosad korištenih hibridnih vozila koja nakon pražnjenja baterije prelaze na dizelski pogon, novi kamion za napajanje, pražnjenje spremnika i prešanje otpada koristi isključivo električnu energiju, i to uz nulto onečišćenje okoliša.

Novo vozilo je u punom pogonu od kolovoza 2019., a dosadašnja iskustva ne pokazuju ograničenja u odnosu na konvencionalna vozila za odvoz otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

U Beču predstavljen kamion za prikupljanje otpada na vodikov pogon

Na bečkom Dunavskom otoku počelo je testiranje prvog vozila za prikupljanje otpada na vodikov pogon.  Kamion bečkog gradskog poduzeća MA48 ima domet od oko 160 km te u usporedbi s ranije uvedena dva električna vozila može prijeći gotovo dvostruko veću udaljenost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER