Zaprešić: Nove staze i servisne solarne stanice za bicikliste

Započela realizacija projekta „Forest ride“

Zaprešić i Pojatno povezat će se novim biciklističko-pješačkim stazama, kao i sam grad sa željezničkom stanicom Novi dvori. Radovi su započeli, a njihov se završetak očekuje krajem svibnja 2021.

U Zaprešiću su započeli radovi na izgradnji novih biciklistiko-pješačkih staza u sklopu projekta „Forest ride“. Staze će se izgraditi u ukupnoj dužini od 3,2 kilometra te će od kolnika biti odvojene zelenim pojasom. Gradnja je planirana na dionicama Ulice bana Josipa Jelačića, Ulice Matije Gupca (Pojatno) te Industrijske ulice. Na dijelu staze duž Ul. bana Josipa bit će izgrađeno odmorište za bicikliste sa servisnom solarnom stanicom za popravak bicikala, nadstrešnicom, klupom za odmor, tri klamerice, spremnikom za odvojeno prikupljanje otpada te solarnim brojačem biciklista. U Industrijskoj ulici će se urediti parkiralište za bicikle, također sa servisnom solarnom stanicom za popravak bicikala, nadstrešnicom, pet klamerica i spremnikom za odvojeno prikupljanje otpada.

Ukupna vrijednost radova iznosi 8.572.598,16 kuna, od čega je 7.286.708,42 kuna osigurano iz bespovratnih sredstava Europske unije. Time će se nove staze povezati s već postojećim stazama na području Kalamira, Pušće i Pojatna, a sam grad će se biciklističkom stazom povezati sa željezničkom stanicom Novi dvori.

Na području postavljanja novih staza postavit će se i novi rasvjetni stupovi s dvostrukom rasvjetom pri čemu će jedna lampa osvjetljavati stazu, a druga cestu. Izgradnjom staza povećat će se sigurnost biciklista u prometu, a zasigurno i potaknuti brojne građane da što više koriste upravo ovo prijevozno sredstvo čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš i emisiju ugljikovog dioksida.

Cilj projekta je svakako i poticanje intermodalnog prijevoza, bicikl – vlak, a njegovom realizacijom Zaprešić će postići još jedan korak prema zelenijoj budućnosti.

Grad Zaprešić / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

Firenca uskoro dobiva 17 km novih biciklističkih traka

Narednih tjedana u Firenci će se urediti dodatnih 17 kilometara privremenih biciklističkih traka i to temeljem posebne uredbe talijanske vlade kojom se nastavlja financiranje mjera oporavka od negativnih posljedica pandemije Covid-19.

Beč postaje policentričan grad s novim središtima gradskog života

U sklopu novog koncepta urbanog razvoja „Mittelpunkte des städtischen Lebens - Polyzentrales Wien“ (Središta gradskog života - Policentrični Beč) nastat će oko 50 manjih gradskih središta do kojih će građani moći doći za svega 15 minuta javnim prijevozom, biciklom ili pješice!

Bečanke i Bečani mogu držati razmak jer im to omogućuje odgovorna gradska uprava

Dok su pojedine zagrebačke ulice u Donjem gradu gotovo mjesec dana nakon potresa još uvijek pune srušenih dimnjaka, opeka i ostalog građevinskog otpada iz oštećenih zgrada, u Beču usred krize koronavirusa otvaraju privremene pješačke zone i „zone susreta“ kako bi se omogućilo lakše i sigurnije kretanje te provođenje mjera socijalnog distanciranja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER