Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI

Zelena energetska zadruga poziva na virtualni susret s mogućim poslovnim partnerima

Kao članica konzorcija međunarodnog projekta AgroBioHeat, posvećenog uvođenju poboljšanih i tržišno spremnih rješenja za grijanje na agrobiomasu u Europi, Zelena energetska zadruga poziva hrvatske gospodarstvenike u području agrobiomase na sudjelovanje u besplatnom virtualnom događaju „Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI“.

Virtualni događaj „Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI” (Bringing Value to Agrobiomass) održat će se 10. i 11. veljače 2021., a u fokusu mu je pružanje prilike za ostvarivanje poslovnih suradnji između gospodarstvenika u području agrobiomase iz cijele Europe, priopćila je u četvrtak Zelena energetska zadruga.

Rezultat poljoprivredne proizvodnje hrane i krmiva u Europi je velika količina biomase koja se nedovoljno iskorištava, dok istovremeno ima veliki potencijal proizvodnje električne energije. Boljim upravljanjem zemljom kroz, primjerice, uzgajanje energetskih usjeva na slabo iskoristivim poljoprivrednim površinama, može se povećati izvor poljoprivredne biomase (kukuruzovina, slama, komina masline, vinova loza), potaknuti lokalni gospodarski razvoj i tako doprinijeti tranziciji iz fosilnih goriva u obnovljive izvore energije.

Agrobiomasa se može koristiti za proizvodnju energije, kemikalija, novih prehrambenih proizvoda, materijala pa čak i u industriji lijekova. No, manjak inovacija u tehnologijama, razvoja novih proizvodnih procesa i opreme, jedan je od razloga zbog kojeg se njezin potencijal ne iskorištava u potpunosti. U nekim slučajevima zrele tehnologije i postoje, no njihovo prihvaćanje na tržištu je otežano zbog izostanka vrijednosnog lanca i manjka znanja o dostupnim tehnologijama.

Virtualni susret „Donošenje vrijednosti AGROBIOMASI” bavi se upravo tim izazovom i gospodarstvenicima u području biomase iz različitih dijelova Europe želi omogućiti međusobno povezivanje, kako bi prezentirali svoje tehnološke ili materijalne potrebe, ili ako imaju viška biomase, našli partnere koji će im pomoći da je iskoriste. Očekuje se da će događaj povezati kompatibilne dionike i potaknuti unaprjeđenja u korištenju agrobiomase.

Službeni jezik događaja je engleski jezik, a sudjelovanje za sve sudionike je besplatno. Više informacija potražite na stranicama događaja, gdje se možete i registrirati za sudjelovanje, dok praktične smjernice za uspješno sudjelovanje u online susretu s mogućim partnerima možete pronaći ovdje.

Osim konzorcija projekta AgroBioHeat, u organizaciju ovog događaja uključeni su konzorciji drugih projekata, uglavnom financiranih kroz fondove EU, a koji se fokusiraju na razne aspekte tranzicije na zelenu ekonomiju. To su: BECOOL, Biogas Go Global, BIOPLAT-EU, DiBiCoo, GRACE, Go-Grass, MAGIC, MUSIC, PANACEA Network, POWER4BIOPro-Enrich.

VEZANE VIJESTI

Agrobiomasa neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj

U Zagrebu je održan drugi sastanak partnera projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 u organizaciji hrvatskog partnera projekta Zelene energetske zadruge (ZEZ). Cilj projekta je promicanje rješenja grijanja na agrobiomasu u ruralnim područjima Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER