Zatvoren javni poziv za traženjem inovativnih inicijativa za upotrebu agrobiomase za grijanje

Prijaviti su se mogli gradovi, općine, poljoprivredna gospodarstvima, zadruge ili zainteresirani građani koji vide potencijal za potrošnju agrobiomase za proizvodnju topline u malim objektima (manjim od 500 kWt)

Veliki odaziv poljoprivrednika, OPG-ova i gradova sa željom pronalaženja adekvatnih rješenja za grijanje na agrobiomasu

U sklopu EU projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020, Zelena energetska zadruga je početkom veljače pokrenula Javni poziv za traženjem inicijative koja traži podršku u svrhu proizvodnje toplinske energije u manjim postrojenjima (manjim od 500 kWt). Odazvalo se 20-ak potencijalnih inicijativa koje će nakon pregleda ispunjenog obrasca biti kontaktirana.

Odabrana inicijativa dobit će stručnu podršku koja uključuje pomoć kod prijava na različite natječaje za dobivanje sredstava, definiranje (kreiranje) poslovnog plana, pronalaženje odgovarajuće tehnologije obzirom na vrstu agrobiomase te identificiranje idealnog inovativnog modela financiranja (crowdfunding ili osnivanje energetske zadruge).

„S obzirom na to kako tržište za agrobiomasu nije razvijeno u Hrvatskoj, stvarno nam je bilo drago vidjeti da smo u manje od mjesec dana prikupili 20-ak iskaza interesa što od poljoprivrednika, proizvođača, OPG-ova pa sve do gradova koji žele pronaći prihvatljivo rješenje zbrinjavanja takve vrste otpada i koristiti ga kao sirovinu za grijanje. Velike neobrađene površine počivaju u Slavoniji te čekaju da se njihov potencijal iskoristi. Upravo ovim pozivom smo dali do znanja građanima kako želimo potaknuti uporabu i drugih oblika obnovljivih izvora energije koji su ujedno lokalno dostupni, a da nisu sunce ili vjetar.” – ističe Lucija Nađ, stručna suradnica u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Kriteriji po kojima će se izabrati inicijativa koja će dobiti podršku su: jedinstvenost, nesvakidašnjost, jednostavna primjenjivost i replikabilnost rješenja. Konačno, inicijativa mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako će planira ostvariti pozitivan utjecaj na klimatske promjene.

Potencijal agrobiomase (poljoprivredni i rezidbeni ostaci, energetski usjevi) u Hrvatskoj je slabo prepoznat i projektom AgroBioHeat želi se potaknuti različite dionike, koji nemaju jasnu viziju odakle krenuti, da iniciraju upotrebljavanje ovog neiskorištenog biogoriva. Prema trenutno dobivenim rezultatima, najviše interesa iskazalo se za oporabu rezidbenih ostataka (s naglaskom na vinovu lozu), slame, kukuruzovine i uljane repice.“ – naglašava Hajdana Rukavina, voditeljica projekta za Hrvatsku, Zelena energetska zadruga.

Podsjetimo, projekt je vrijedan tri milijuna eura, u stopostotnom se iznosu financira iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 te ima važnu komponentu u promicanju ruralnog razvoja.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Agrobiomasa neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj

U Zagrebu je održan drugi sastanak partnera projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 u organizaciji hrvatskog partnera projekta Zelene energetske zadruge (ZEZ). Cilj projekta je promicanje rješenja grijanja na agrobiomasu u ruralnim područjima Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER