ZEZ traži inovativne inicijative za grijanje na agrobiomasu

Otvoreni poziv za inovativne inicijative za povećanje upotrebe agrobiomase u ruralnim područjima

Zelena energetska zadruga je u sklopu EU projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 otvorila javni poziv za inovativne inicijative koje žele iskoristiti potencijal agrobiomase u energetske svrhe.

Potencijal agrobiomase (agrokulturalni ili agroindustrijski ostaci ili energetski usjevi) je u Hrvatskoj još uvijek slabo prepoznat, a projektom AgroBioHeat različite se dionike želi potaknuti na djelovanje u svrhu iskorištavanja ovog neiskorištenog biogoriva.

„Mi u Zelenoj energetskoj zadruzi pomažemo različitim sektorima u korištenju i razvoju obnovljivih izvora energije s naglaskom uključivanja lokalne zajednice, pa tako i putem javnog poziva želimo potaknuti zainteresirane da prijave svoju projektnu ideju iskorištavanja agrobiomase i time se uključe u borbi za energetsku tranziciju koja nam je izrazito nužna”, ističe Hajdana Rukavina, voditeljica projekta.

Prijaviti se mogu gradovi, općine, poljoprivredna gospodarstvima, zadruge ili zainteresirani građani koji vide potencijal za potrošnju agrobiomase za proizvodnju topline u malim objektima (manjim od 500 kWt) i to do 24. veljače 2020. putem sljedeće poveznice.

Izabrana inovativna inicijativa dobit će stručnu podršku te usmjeravanje fokusa, uspostavljanje i osiguravanje opskrbe, podržavanje i usklađivanja aktera, upoznavanje s najboljim načinima financiranja, kontaktiranje dobavljača ili proizvođača kotlova, suradnju s lokalnom zajednicom kako bi se olakšalo prihvaćanje i podrška koja je potrebna da bi inicijativa postala društveno održivom.

„Poziv je usmjeren na dionike koji namjeravaju koristiti lokalno proizvedenu agrobiomasu, poput slame, ostataka rezidbe vinograda, voćnjaka, komina masline ili energetskih kultura za proizvodnju topline, bilo za grijanje, vodu, toplinu ili procesnu paru. Instalacija mora biti moderna, automatizirana s provjerenim tehnologijama za učinkovitu upotrebu agrobiomase te sa niskim udjelom emisija”, naglašava Hajdana Rukavina.

Kriteriji po kojima će se izabrati inicijativa koja će dobiti podršku su jedinstvenost i nesvakidašnjost, ali i jednostavna primjena te replikabilnost rješenja. Konačno, inicijativa mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako će se njome ostvariti utjecaj na klimatske promjene.

Projekt AgroBioHeat pruža nekoliko primjera kojim se inicijative mogu voditi: grad ili općina koje želi ugraditi toplinsku mrežu ili bojler u javnim zgradama; tvrtka za energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji su nesigurni u odabir poljoprivredne biomase umjesto uobičajene drvne sječke ili peleta, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva, zadruge ili agroindustrije koji namjerava iskoristiti vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle započeti.

Projekt je vrijedan tri milijuna eura, u stopostotnom se iznosu financira iz programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 te ima važnu komponentu u promicanja ruralnog razvoja.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Agrobiomasa neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj

U Zagrebu je održan drugi sastanak partnera projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 u organizaciji hrvatskog partnera projekta Zelene energetske zadruge (ZEZ). Cilj projekta je promicanje rješenja grijanja na agrobiomasu u ruralnim područjima Europe.

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER