Panel diskusija: Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja

Dobrosusjedski odnosi i uspješno partnerstvo dviju zemalja

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj pozivaju vas da se u petak 22. siječnja 2021. u 11 sati pridružite online panel diskusiji pod nazivom „Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja“.

Ovim događajem obilježit će se 58. obljetnica Elizejskog ugovora (fra. Traité de l'Élysée, njem. Élysée-Vertrag), poznatog i kao Ugovor o prijateljstvu, kojim su francuski predsjednik Charles de Gaulle i njemački kancelar Konrad Adenauer 1963. godine postavili novu osnovu za prijateljske odnose čime je završeno višestoljetno rivalstvo između ove dvije zemlje. Također, obilježit će se i druga obljetnica Aachenskog ugovora koji su 2019. potpisali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, kojim je nastavljen Elizejski ugovor i označeno novo razdoblje u posebnoj vezi dviju zemalja. Oba ugovora potpisana su 22. siječnja.

Događaj će pozdravnim riječima otvoriti Nj.E. Gaël François Veyssiere, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Nj.E. Robert Richard Klinke, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Nakon uvodnog obraćanja, uslijedit će panel diskusija na kojoj će sudjelovati Florence Gabbe (Francusko-njemački ured za mlade), Frank Morawietz (Francusko-njemački ured za mlade), Sandra Kasunić (Centar za mirovne studije) te Ivan Đurić (Inicijativa mladih za ljudska prava- Srbija). Diskusiju će moderirati Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava - Hrvatska.

Predviđeno trajanje događaja je sat i pol vremena. Radni jezici događaja su hrvatski i srpski uz omogućen simultani prijevod na engleski jezik.

Za sudjelovanje u panel diskusiji potrebno se prijaviti na nevena@yihr.org, nakon čega ćete dobiti poveznicu za Zoom te ostale potrebne informacije za pristup online diskusiji. Za više informacija posjetite Facebook stranicu događaja.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

EK produljila rok za korištenje kontroverznog herbicida uz pomoć Njemačke i ministra odmetnika!

Države članice Europske unije pristale su produljiti rok za korištenje herbicida glifosat, nakon numeroznih inicijativa Europske komisije. Odobren je rok od pet godina, a ključni glas bio je onaj Njemačke, koja je nakon dosadašnje suzdržanosti promijenila glas u korist produljenja učinivši tako rezultat reprezentativnim u ime 65,71 posto populacije EU, za par kapljica herbicida iznad 65 posto potrebnih za legitimitet glasovanja!

G20: 19 članica postiglo sporazum o klimi bez SAD-a

Članice G20, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta, ponovno su u subotu u Osaki potvrdile svoju predanost Pariškom sporazumu o klimi i obvezale se na njegovu punu provedbu i nepovratnost. No, na summitu, kao i na dva prethodna, nisu sudjelovale Sjedinjene Države. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER