EK produljila rok za korištenje kontroverznog herbicida uz pomoć Njemačke i ministra odmetnika!

Njemački ministar poljoprivrede glasao na svoju ruku!

Države članice Europske unije pristale su produljiti rok za korištenje herbicida glifosat, nakon brojnih inicijativa Europske komisije. Odobren je rok od pet godina, a ključni glas bio je onaj Njemačke, koja je nakon dosadašnje suzdržanosti promijenila glas u korist produljenja učinivši tako rezultat reprezentativnim u ime 65,71 posto populacije EU, za par kapljica herbicida iznad 65 posto potrebnih za legitimitet glasovanja!

Osamnaest država članica Europske Unije glasovalo je za produljenje roka uporabe herbicida glifosat, dominantnog sastojka ubojice korova Roundupa, koji prozvodi poljoprivredni i biotehnološki gigant, Monsanto. Devet država članica glasovalo je protiv produljenja, među kojima valja spomenuti i Hrvatsku, dok je Portugal ostao suzdržan, prenosi portal Politico.

Glifosat je glavna komponenta nekoliko herbicida širokog spektra, a služi poljoprivrednicima u svrhu suzbijanja korova u poljoprivredi, hortikulturi i industriji. Budući da je glifosat u uporabi preko 40 godina, za jednu komponentu koja služi suzbijanju korova, poprilično je fascinantno koliko se uspio ukorijeniti  u industriji poljoprivrede. Samo u Njemačkoj, oko četrdesetak posto svih ratarskih površina tretira se ovom ubojicom korova.

Glifosat je izuzetno štetan za zdravlje ljudi

Patent u vlasništvu Monsanta istekao je 2000. godine, a danas je glifosat u sve široj uporabi iz razloga što spomenuta korporacija više nema ekskluzivno pravo korištenja ove aktivne tvari. Mnogim europskim poljoprivrednicima te agrokemijskim tvrtkama u interesu je da se održi uporaba ovog herbicida, što je iz aspekta dobrog poslovanja itekako razumljivo; glifosat je od vitalne važnosti za nastavak dosljedne proizvodnje varijeteta žitarica i povrća. Međutim, taj interes se pokazuje kratkovidnim već neko vrijeme, s obzirom da su indicije i konkretne studije na strani tvrdnje kako je glifosat izuzetno štetan po ljude.

Naime, otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila u ožujku 2015. da je glifosat „vjerojatno kancerogen“, oko njegove sudbine vodila se žučna politička borba duga preko dvije i pol godine.

Više od 1,3 milijuna građana EU potpisalo je peticiju za zabranu

Uslijedile su brojne odgode glasovanja, koje se svako malo na rasporedu pojavljivalo isključivo na inicijativu Europske komisije, zakonodavnog tijela Europske unije. Da se na svojsku volju Europske komisije te interesnih skupina okupljenih oko ovog pitanja stvorila makar jednako snažna grupa otpora, svjedoči podatak da je i sam Europski parlament, sastavljen od 751 zastupnika iz 28 država članica, izglasao nadmoćnom većinom (365 za, 204 protiv, 111 suzdržanih) kompletnu zabranu glifosata unutar pet godina te neposrednu zabranu uporabe u kućanstvima.

Vrijedi reći i kako su aktivisti organizacije Greenpeace predali Europskoj komisiji više od 1,3 milijuna potpisa europskih građana u sklopu peticije o zabrani uporabe kontroverznog herbicida.

Utječe li Monsanto na „neovisna“ istraživanja?

S druge strane, Europska komisija oslanja se na istraživanja provedena od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) koje tvrde kako je glifosat nekancerogen i siguran za korištenje. Međutim, neosporna je činjenica da je upravo Monsanto uvelike utjecao na istraživanja europskih agencija, na način da je Europska agencija za sigurnost hrane EFSA u zaključku svog „neovisnog“ istraživanja doslovno plagirala izvadak iz Monsantove prijavnice za produljenje dozvole. Ukoliko to nije dovoljno, tu je i slučaj sudski otpečaćenih email poruka koje su indikativne o tome da je Monsanto bio u sablasno intimnom kontaktu s čelnicima američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), pregovarajući o eventualnoj obustavi istraživanja glifosata od strane drugih državnih agencija.

Europska komisija produljila dozvolu na još (samo) pet godina

Priječi li zabranu korištenja glifosata nedostatak kvalitetne alternative, plemenita briga za materijalnu sigurnost milijuna poljoprivrednika? Ili je možda riječ o naporima moćne korporativne mašinerije, lancu uzajamne financijske koristi raznih aktera, koji bi ionako rijetki poželjeli raskinuti? Indicije su na strani potonjeg, međutim, valjda se nadati nekakvoj srednjoj žalosti, poglavito zato što održavanje kancerogenog proizvoda na tržištu godinama isključivo poradi profita zvuči suviše „orvelijanski“.

No, iako je glifosatu upravo produljena dozvola za uporabu na poljima Europe, pritisak parlamentaraca, aktivista, građana, uspio je umanjiti apetite Europske komisije što je jasno iz činjenice kako je prije dvije godine predloženo produljenje dugo 15 godina (!), prijedlog koji je vidnom neodlučnosti država članica sveden na svoju trećinu.

Macron oštro protiv, Merkel u problemima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron preuzeo je na sebe ulogu prokazivatelja štetnosti glifosata, obećavši zabranu u Francuskoj unutar najkasnije tri godine. S druge strane, Angela Merkel, čija izborna pobjeda krajem rujna 2017.  još nije urodila stabilnom vladom, tek je prije nekoliko dana izrazila službenu želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD). Ta se situacija uistinu može okarakterizirati blago kaotičnom za perjanicu europske demokracije. Upravo je glas Njemačke za produljenje dozvole korištenja glifosata odgodio pregovore o sastavljanju koalicije, unijevši tako još jedan element neslaganja među različito pozicionirane pripadnike političkog spektra koji trenutno čine privremenu vladu.

Presudio ministar odmetnik

Taj element dobiva na težini uzevši u obzir pozadinu samog glasovanja, u kojoj je glavnu ulogu odigrao Christian Schmidt, ministar poljoprivrede koji se na vlastito priznanje oglušio na stav kancelarke (Merkel kaže kako se načelno slaže s pozicijom ministra, no inzistira na tome da je glas Njemačke trebao biti suzdržan), plemenito preuzimajući teret svijeta na svoja leđa.

Christian Schmidt je taj samovoljni istup platio kancelarkinim upozorenjem, njezina Kršćansko-demokratska unija odgodom pregovora o sastavljanju koalicije, a građani Europe potencijalno kancerogenim herbicidom.

Antonio Sičić

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Panel diskusija: Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj pozivaju vas da se u petak 22. siječnja 2021. u 11 sati pridružite online panel diskusiji pod nazivom „Uloga i doprinos mladih u procesu izgradnje mira i pomirenja“.

Škrlec: Europski parlament odobrio osnivanje posebnog odbora za glifosat i uskoro kreće s istragom

Na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a Konferencija predsjednika Europskog parlamenta tijekom ovotjedne plenarne sjednice u Strasbourgu odobrila je zahtjev za osnivanjem posebnog odbora za analizu i procjenu postupka autorizacije pesticida u Europskoj uniji koji će se prvenstveno baviti nedavnim procesom odlučivanja o produljenju dozvole za glifosat na još pet godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER