Merkel: Više urbanog zelenila za prilagodbu klimatskim promjenama

Prema mišljenju njemačke kancelarke, zelene površine su dobre za bolju prilagodbu građana visokim temperaturama.

Kancelarka Angela Merkel traži više zelenih površina u gradovima kako bi se građani lakše prilagodili visokim temperaturama. Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner pak naglašava važnost programa pošumljavanja.

Kancelarka Angela Merkel (CDU) je u svojoj jučerašnjoj video poruci naglasila kako je za budućnost borbe protiv klimatskih promjena važna prilagodba urbanog planiranja te povećanje zelenih površina u gradovima čime se može pridonijeti snižavanju temperatura i lakšoj prilagodbi građana na visoke temperature, javlja njemačka novinska agencija DPA.

„Pokrenuli smo nekoliko programa s ciljem povećanja urbanog zelenila kako bi se građani prilagodili visokim temperaturama", rekla je Angela Merkel te istaknula kako je prilagodba klimatskim promjenama našla svoje mjesto i u zakonima o gradnji.

„Već sam početak ljeta pokazao nam je da su ekstremne vremenske prilike sve češće. Imamo sve više toplih dana i tropskih noći, pogotovo u nekim dijelovima Njemačke. Na to moramo reagirati zajedno“, rekla je kancelarka Merkel.

Naime, prethodni je mjesec bio šesti najtopliji lipanj otkako se u Njemačkoj provode mjerenja.

Angela Merkel je također naglasila važnost šuma i najavila mjere njihove zaštite od ekstremnih suša i napada štetočina. „Pomoći ćemo poljoprivrednicima koji ovog ljeta imaju mnogo briga. Potrebne su nam inovativne metode obrade tla i biljke koje se mogu bolje prilagoditi promjenama temperature“, rekla je Merkel.

Sadnja više milijuna stabala

U međuvremenu, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner (CDU) poziva na provedbu programa pošumljavanja u Njemačkoj, kako zbog šumskih požara i suša, tako i zbog zaraza štetočinama. „U prošlosti nikada nismo zabilježili ovakav gubitak šuma“, rekla je Klöcker za njemačku novinsku agenciju DPA. „Umiranje šuma je osamdesetih godina prošlog stoljeća bila glavna tema, a sada se o tome rijetko govori iako nam šume ubrzano nestaju u velikom dijelu zemlje.“

Stoga se poziva na hitnu akciju, a prema podacima njemačkog ministarstva poljoprivrede potrebno je zasaditi nekoliko milijuna stabala kako bi se nadoknadio gubitak 110.000 hektara šuma.

Konkretno, Klöckner želi provesti program sadnje „više milijuna stabala“ koji bi se, prema njenom mišljenju, mogao financirati iz Fonda za energiju i klimu savezne vlade (EKF). „Šume su pluća našeg društva, ključni zaštitnik klime“, rekla je Klöckner. Sadnja novih stabala je u svačijem interesu.

Savezna vlada je uspostavila Fond za energiju i klimu (EKF) s ciljem promicanja energetske tranzicije, koji je ove godine „težak“ 4,5 milijardi eura, a namijenjen je financiranju obnovljivih izvora energije, ušteda energije, programa zaštite klime i raznih ekoloških projekata te promicanja elektromobilnosti. Šumski fond je dio EKF-a i promiče prilagodbu njemačkih šuma klimatskim promjenama.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Mjehurićima protiv plastičnog otpada

Barijera amsterdamske startup tvrtke The Great Bubble Barrier mogla bi pomoći pri zaustavljanju otjecanja plastičnog otpada s kopna u more

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Beč izdvaja osam milijuna eura za sadnju novih stabala!

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER