Climate Adaptation Summit 2021

Prvi svjetski summit o prilagodbi klimatskim promjenama održava se 25. i 26. siječnja 2021.

Naša klima se mijenja što nam potvrđuju sve učestalije suše, poplave, toplinski valovi, požari i porast razine mora. Naš planet postaje sve topliji, što sve više utječe na naše živote i gospodarstvo. Krajnje je vrijeme za zajedničko djelovanje kako bismo postali otporniji i prilagodili se novoj, ekstremnijoj klimi.

Međunarodni summit o prilagodbi klimatskim promjenama Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021), održat će se 25. i 26. siječnja s Nizozemskom kao zemljom domaćinom, a okupit će svjetske čelnike i lokalne dionike. Tijekom 24 sata prenosit će se cijeli niz događanja iz različitih vremenskih zona diljem svijeta na kojima će sudjelovati državnici, znanstvenici, predstavnici privatnoga sektora, međunarodne organizacije i grupe mladih. Cilj summita je pronalazak rješenja za bolju prilagodbu društva na posljedice klimatskih promjena te pokretanje sveobuhvatne agende za prilagodbu klimatskim promjenama, kojom će se utvrditi jasne obveze za poduzimanje konkretnih mjera i osnaživanje partnerstva kako bi naš svijet bio otporniji na njihove učinke.

Glavna događanja bit će podijeljena u 11 tematskih područja i to:

 1. Voda
 2. Ubrzavanje prilagodbe u Africi
 3. Otporni gradovi
 4. Rješenja temeljena na prirodi
 5. Upravljanje rizikom od katastrofa
 6. Infrastruktura
 7. Vodstvo mladih
 8. Lokalno vođena prilagodba
 9. Poljoprivreda i sigurnost hrane
 10. Financije i investicije
 11. Otpornost i gospodarski oporavak.

Glavnim događanjima prethodit će i niz sporednih događanja, poput online izložbe, konferencije za mlade, predavanja znanstvenika i dr. Cjeloviti program dostupan je na sljedećoj poveznici, a prijaviti se možete putem sljedećeg online obrasca.

Summit CAS 2021 će se moći pratiti i putem YouTube kanala CAS TV, kao i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Milanović sudjelovao na Austrian World Summitu

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na Austrian World Summitu na poziv austrijskog predsjednika dr. Alexandera Van der Bellena i Arnolda Schwarzeneggera, osnivača klimatske inicijative posvećene podizanju svijesti o klimatskoj krizi i hitnoj potrebi za djelovanjem. Cilj summita je osnažiti partnerstvo među ljudima te razmjena iskustava i ideja kako bi svijet i nadalje ostao motiviran u naporima zaštite okoliša uz glavnu poruku koja je ove godine „Budi rješenje! – Be the solution!“

Zašto je Europi potrebna prilagodba klimatskim promjenama?

Tijekom sljedećih desetljeća mnoge europske regije suočit će se sa sve izraženijim i razornijim utjecajima klimatskih promjena. Prema najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš (EEA), suše, obilne kiše i poplave, šumski požari i porast razine mora zasigurno će utjecati na neke europske regije, a posebno na srednju Europu, Pirenejski poluotok, Skandinaviju, Bretanju i Veneciju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER