Predsjednik Milanović sudjelovao na Austrian World Summitu

„Ovo su stvari koje nismo vidjeli do sada i uvelike će utjecati na naše živote i ekonomiju ako se ne pokrenemo i ne poduzmemo odlučne poteze", rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na Austrian World Summitu na poziv austrijskog predsjednika dr. Alexandera Van der Bellena i Arnolda Schwarzeneggera, osnivača klimatske inicijative posvećene podizanju svijesti o klimatskoj krizi i hitnoj potrebi za djelovanjem. Cilj summita je osnažiti partnerstvo među ljudima te razmjena iskustava i ideja kako bi svijet i nadalje ostao motiviran u naporima zaštite okoliša uz glavnu poruku koja je ove godine „Budi rješenje! – Be the solution!“

Predsjednik Milanović je na okruglom stolu na temu „Reacting to the Climate Crisis – The European Green Deal“, uz Zuzanu Čaputovu, predsjednicu Slovačke Republike, Fransa Timmermansa, izvršnog potpredsjednika Europske komisije te Pedra Sáncheza, premijera Kraljevine Španjolske, iznio stav o energetskoj tranziciji i prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

„Svatko bira svoje društvo i zato mislim da sam prihvaćanjem poziva austrijskog predsjednika za uključivanjem u Inicijativu za više ambicija u području klimatskih promjena izabrao dobro društvo za dobar cilj. Hrvatska je mala zemlja, rekao bih da se previše oslanjamo na ekonomiju turizma koja je vrlo povezana s očuvanjem okoliša. U danim okolnostima radimo što možemo. Čist okoliš i prirodni balans vrlo su važni za Hrvatsku“, naglasio je predsjednik Zoran Milanović.

Istaknuo je kako na prvi pogled u Hrvatskoj sve izgleda dobro – čisto i privlačno.

„Koristimo obnovljive izvore vjetra i ostalih izvora puno više od europskog prosjeka jer tako i možemo, no to je samo djelić ukupne slike. Svijet se mijenja, svi neposredni dokazi, čak i ako ne vjerujete znanosti, govore da se nešto čudno i opasno događa. Ovo su stvari koje nismo vidjeli do sada i uvelike će utjecati na naše živote i ekonomiju ako se ne pokrenemo i ne poduzmemo odlučne poteze. Ovo je pitanje političke volje i u osnovi pitanje mogućnosti institucija da jednostavno budu predvodnici društva“, rekao je predsjednik Republike.

  • Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

„Optimističan sam. Europa je ponovno najbolje mjesto i regija na svijetu za život, za odgajanje djece i za razmišljanje o budućnosti te rad na osobnom, obiteljskom i društvenom napretku. Ovo je najbolje mjesto“, zaključio je predsjednik Milanović na okruglom stolu.

Predsjednik Republike kasnije je u izjavi za medije rekao kako se radi o najvećem forumu ove vrste u Europi.

„Pod danim okolnostima ovo je jedan veliki događaj i drago mi je što me je austrijski predsjednik pozvao. Upoznao sam u ovom periodu koronavirusa jednog iznimnog čovjeka koji je vrlo značajan u svijetu i ako kroz to može vidljivost Hrvatske biti malo veća, mislim da je to korisno za zemlju. Klima je za nas užasno važna jer mi smo zemlja koja živi od zraka“, poručio je predsjednik Milanović.

Nakon gostovanja na summitu predsjednik Milanović održao je bilateralni susret s predsjednicom Slovačke Republike, Zuzanom Čaputovom te će kasnije održati drugi bilateralni susret s Alexanderom Van der Bellenom, predsjednikom Republike Austrije.

Ured predsjednika RH / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Prijeđite na sunčanu stranu!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Čista energija od sada sa svakog novog bečkog krova!

Austrija je postavila cilj ugradnje fotonaponskih sustava na milijun svojih krovova, a njegovom će ostvarenju svakako pomoći najnovije izmjene i dopune građevinskih propisa Grada Beča. Ova reforma između ostalog donosi obvezu ugradnje fotonaponskog sustava na svakom novom gradskom krovu!

Aplikacijom do tehničke pomoći u vrijednosti do 60 tisuća eura

European City Facility (EUCF) inicijativa upućuje poziv svim hrvatskim gradovima i općinama koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada 2020. apliciraju i ostvare tehničku pomoć u vrijednosti do 60 tisuća eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER