Vatrogasci iz 17 županija pomažu Petrinji, Glini i Sisku

Vatrogasci, hvala vam na svemu!

Sve snage koje su bile angažirane na uklanjanju posljedica prvog potresa, nakon jučerašnjeg razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu i Sisak krenule su u spašavanje građana i uklanjanje ruševina, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Uz domaće vatrogasne snage za Petrinju je jučer iz 12 vatrogasnih zajednice županija upućeno ukupno 366 vatrogasaca s 50 vatrogasnih, 46 transportnih (kombi) vozila te 11 potražnih pasa, a za Sisak je jučer iz 5 VZŽ upućeno ukupno 104 vatrogasaca s 15 vatrogasnih i 13 transportnih (kombi) vozila.

Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo provodit će se i slijedećih dana.

„U Petrinji i Sisku nalaze se vatrogasne snage koje su jučer pristigle iz 17 vatrogasnih zajednica županija. Noć su provele na uklanjanju posljedica potresa, a jutros su nakon napravljenog novog sektoriranja područja pregrupirane te nastavljaju s pretraživanjima terena,  micanju crijepova i oštećenih dimnjaka i drugih uklanjanja posljedica potresa. U suradnji s Ravnateljstvom za robne zalihe osigurane su velike količine vode, tri tone suhe hrane te 3.000 litara goriva za potrebe angažiranih snaga.“ – rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković o trenutnom stanju na terenu.

Preko 500 intervencija u susjednim županijama

Snažan potres koji je pogodio Petrinju, Glinu i Sisak izazvao je štete i u susjednim županijama. Vatrogasci JVP Zagreb i dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba imali su oko 130 intervencija zbog uklanjanja posljedica potresa, a na intervencijama je sudjelovalo ukupno 300 vatrogasaca sa 135 vatrogasnih vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je oko 200 intervencija na kojima je sudjelovalo 400 vatrogasaca s 200 vatrogasnih vozila. Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 50 intervencija, na kojima je sudjelovalo 330 vatrogasaca sa 79 vozila. Zbog posljedica potresa izvršena je evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne u Loboru. U Karlovačkoj županiji je zabilježeno 60 intervencija, po 30 je zabilježeno u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj, a 20 u Brodsko-posavskoj županiji.

Tucaković: Vatrogasci, hvala vam na svemu!

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je zahvalu svim vatrogascima za sav nadljudski napor koji poduzimaju u saniranju posljedica potresa.

„Iskazujem veliku zahvalnost svim vatrogascima koji su pristigli na područje gradova Petrinje, Siska i Gline koje je pogođeno razornim potresom te su požrtvovno  radili na spašavanju građana i saniranju posljedica potresa. Oko 700 vatrogasaca iz gotovo cijele Hrvatske dalo je svoj veliki doprinos i izrazito sam ponosan što stojim na čelu operativaca koji svojim znanjem, stručnošću i velikih srcem doprinose zaštiti i sigurnosti naših građana. Posebnu zahvalu upućujem vatrogascima Sisačko-moslavačke županije koji su preuzeli veliki teret i veliku odgovornost u obavljanju vatrogasnih zadaća, kao i veliku zahvalu svim zapovjednicima koji su odgovorno vodili ljude u ovom zahtjevnom trenutku“, rekao je Tucaković.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium pozivaju na cjelodnevni događaj „Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu” koji će se održati u nedjelju 5. veljače 2023. u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije su tijekom dana 30. prosinca 2020. aktivno radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Vatrogasci su iz ruševina spasili preko 30 osoba

Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, zajedno sa svim raspoloživim snagama Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, već peti dan nastavljaju s uklanjanjem posljedica potresa koji su poharali područje Petrinje, Gline, Siska i okolnih naselja.

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijama objekata

Vatrogasne snage su tijekom 1. siječnja te u noći s 1. na 2. siječnja na području Sisačko-moslavačke županije nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER