Vatrogasci su iz ruševina spasili preko 30 osoba

Od 28. prosinca do danas vatrogasci su na najteže stradalom području zaprimili 5.000 poziva, a odrađeno je preko 2.500 intervencija

Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, zajedno sa svim raspoloživim snagama Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, već peti dan nastavljaju s uklanjanjem posljedica potresa koji su poharali područje Petrinje, Gline, Siska i okolnih naselja.

Lokalni vatrogasci su bili angažirani odmah nakon prvog potresa, a izravna spašavanja građana krenula su nakon velikog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije dana 29. prosinca. Po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića na ispomoć u Petrinju upućeno je ukupno 339 vatrogasaca s 47 vatrogasnih i 42 transportnih vozila te 11 potražnih pasa iz ukupno 11 vatrogasnih zajednica županija diljem Republike Hrvatske.

Prema Gradu Sisku upućena su 104 vatrogasaca s 15 vatrogasnih i 13 transportnih  vozila iz 5 vatrogasnih zajednica županija diljem Republike Hrvatske. Također je angažirana i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Hrvatske vatrogasne zajednice (Odjeli Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik) s ukupno 32 vatrogasca i 4 vatrogasna vozila te 5 transportnih vozila.

Tijekom 30. prosinca 2020. upućene su dodatne vatrogasne snage te zamjena već aktiviranim vatrogascima iz 8 županijskih vatrogasnih zajednica s ukupno 43 vatrogasca,  19 vatrogasnih vozila i 2 transportna vozila. Od 28. prosinca do danas vatrogasci su na najteže stradalom području zaprimili 5.000 poziva, a odrađeno je preko 2.500 intervencija.

U intervencijama spašavanja ljudi iz ruševina gdje su vatrogasci koristili potražne pse, ispod ruševina je spašeno i izvučeno preko 30 osoba. Intervencije su uključivali pretraživanje prostora, uklanjanje opasnih dijelova građevina, uklanjanje dimnjaka, prekrivanje krovova, čišćenje kolnika, označavanje opasnih mjesta, prijevoz i dostava potrepština, vode i ostalo nužno potrebnog.

„U intervencijama je na cjelokupnom području svakodnevno sudjelovalo preko 800 vatrogasaca, 220 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa. Moramo istaknuti da je veliki broj intervencija zabilježen i u susjednim županijama, a pogotovo na području grada Zagreba“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te se posebno zahvalio vatrogascima koji su uključeni u prikupljanje i dostavu pomoći te u pomoć stanovništvu kroz neoperativne vatrogasne aktivnosti.

  • Sanacija posljedica potresa u Petrinji / Hrvatska vatrogasna zajednica

Vatrogasci mole građane za strpljenje

Dojave o oštećenim objektima pristižu stalno, ističu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Stoga vatrogasni stožeri raspoređuju raspoložive snage prema prioritetima i prema raspoloživim snagama na terenu, a u suradnji s drugim službama.

Međutim, javlja se problem jer građani zovu vatrogasce za intervencije koje nisu primarno vatrogasne prirode. Vatrogasne linije, primarno 193, su zakrčene, pa postoji opasnost da informacije o pravoj ugrozi ne stignu na vrijeme do vatrogasaca.

„Molimo građane za strpljenje, jer poziva imamo jako puno. Uklanjanje opasnih dijelova objekata traje, a moramo poduzeti sve mjere kako ne bismo ugrozili građane niti vatrogasce na terenu. Svi zaprimljeni pozivi građana bit će riješeni“, rekao je zapovjednik Stožera za upravljanje vatrogasnim operacijama na područjima grada Petrinje i okolice Dario Gauš, iz JVP Grada Rijeke.

Da posao nije ni malo lagan te da su vatrogasci u stalnoj opasnosti, svjedoči podatak da su tri vatrogasca bila lakše ozlijeđena. Također je zabilježen slučaj da su vatrogasci u jednom objektu pronašli eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili i MUP RH, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium pozivaju na cjelodnevni događaj „Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu” koji će se održati u nedjelju 5. veljače 2023. u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije su tijekom dana 30. prosinca 2020. aktivno radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Vatrogasci i dalje aktivni na potresom pogođenoj Baniji

Vatrogasne snage nastavljaju s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova i cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijama objekata

Vatrogasne snage su tijekom 1. siječnja te u noći s 1. na 2. siječnja na području Sisačko-moslavačke županije nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER