Preko 800 vatrogasca sanira posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji

Saniranje posljedica razornog potresa

Vatrogasne snage raspoređene na područje Sisačko-moslavačke županije su tijekom dana 30. prosinca 2020. aktivno radile na uklanjanju dimovodnih kanala, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te na provedbi ostalih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Na teren su poslane dodatne vatrogasne snage Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Ličko-senjske županije s ukupno 43 vatrogasca i 20 vatrogasnih vozila od kojih je 15 vozila opremljeno za rad na visini (autoljestve i zglobne platforme), dva vozila za prijevoz vatrogasaca, jedna autocisterna te dva zapovjedna vozila koje su raspoređene na području Siska, Petrinje, Gline te Općine Majur. Na području Gline premještene su snage Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split, Šibenik i Zadar te vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

  • Saniranje šteta od potresa u Sisku © Donat Roglić

Tijekom 30. prosinca, uz oko 400 vatrogasaca Sisačko-moslavačke županije, bilo je angažirano više od 410 vatrogasaca sa 115 vatrogasnih vozila iz 17 drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP HVZ-a. Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na terenu, a saniranje posljedica i smanjenje ugroza za stanovništvo će se raditi i slijedećih dana.

„Ekipe s vatrogasnim autoljestvama i zglobnim platformama su raspoređene u Sisku, Petrinji, Glini i Majuru. Zatražene su četiri velike dizalice tvrtke Dalekovod za uklanjanje težih tereta s objekata. Trenutno smo stali s pretragama srušenih objekata, a statičari rade procjene oštećenih zgrada. Vatrogasci su dobili svoje sektore rada, ulaze u ulice i redom prema prioritetima rade na oštećenim objektima.“ - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

  • Glina: saniranje šteta od potresa / © Darko Maretić

Vatrogasci kontinentalnih županija bilježe velik broj intervencija zbog potresa

Potres je, nažalost, ostavio posljedice i u Zagrebu. Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a s područja grada Zagreba su tijekom 30. prosinca imali oko 135 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, skidanje crijepova i fasada te ostalih izviđanja vezanih za procjenu stanja građevinskih objekata.

Vatrogasci Zagrebačke županije su jučer imali oko 114 tehničkih intervencija, a najviše na području Zaprešića, Ivanić Grada, Jastrebarskog, Pokupskog i Kravarskog. Na navedenim intervencijama ukupno je sudjelovalo 417 vatrogasaca sa 133 vatrogasna vozila.

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježene su 22 tehničke intervencije na području Zaboka, Velikog Trgovišća, Klanjca, Marije Bistrice i Krapine. Na intervencijama je ukupno sudjelovalo 98 vatrogasaca sa 35 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci Varaždinske županije imali su 13 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovala 74 vatrogasca sa 17 vatrogasnih vozila. U Karlovačkoj županiji, zabilježena je 21 intervencija, uglavnom na području grada Karlovca. Bilo je angažirano 100 vatrogasaca s 33 vatrogasna vozila.

U ostalim kontinentalnim županijama zbog posljedica potresa zabilježeno je oko 30 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo ukupno (kumulativni zbroj) 141 vatrogasac s 48 vatrogasnih vozila, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium pozivaju na cjelodnevni događaj „Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu” koji će se održati u nedjelju 5. veljače 2023. u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Vatrogasci su iz ruševina spasili preko 30 osoba

Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, zajedno sa svim raspoloživim snagama Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, već peti dan nastavljaju s uklanjanjem posljedica potresa koji su poharali područje Petrinje, Gline, Siska i okolnih naselja.

Vatrogasci i dalje aktivni na potresom pogođenoj Baniji

Vatrogasne snage nastavljaju s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova i cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijama objekata

Vatrogasne snage su tijekom 1. siječnja te u noći s 1. na 2. siječnja na području Sisačko-moslavačke županije nastavile sa aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER