Rijeka dobila još pet novih pametnih modularnih spremnika

Novi spremnici su oslikani originalnim likovnim rješenjima riječkih umjetnika

Riječka Čistoća u utorak je predstavila novih pet pametnih modularnih spremnika za prikupljanje miješanog komunalnog i vrijednog reciklabilnog otpada čija su likovna rješenja rezultat javnog natječaja

Novi pametni spremnici bit će postavljeni na području riječkog središta i to u Trpimirovoj ulici i na Rivi (na autobusnim postajama), na Gatu Karoline Riječke, Trgu 111. brigade Hrvatske vojske te na Klobučarićevom trgu. KD Čistoća je s ciljem nadogradnje postojeće usluge prikupljanja otpada još tijekom lipnja 2019. godine postavila 12 pametnih spremnika, od toga njih sedam u najužem centru Rijeke.

„Spremnici imaju ugrađene senzore popunjenosti koji podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver, čime je omogućeno da sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem, a također imaju i prešu koja komprimira otpad te se time omogućuje odlaganje višestruko veće količine otpada no što je to moguće u uobičajenim košaricama ili spremnicima. Svu energiju koja im je potrebna za rad pametni spremnici dobivaju putem fotonaponskog panela smještenog na vrhu spremnika. Korištenjem naprednih tehnologija postižu se značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima kao i energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš", kazala je direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan.

Inače, kako ističu u riječkoj Čistoći, godišnji najam spremnika iznosi 18.500 kuna i više se isplati od kupnje vlastitih, jer je u cijenu, osim manjeg angažmana djelatnika, uračunato održavanje sofisticirane opreme i eventualne zamjene u slučaju kvara. 

Kao posebnu, dodanu vrijednost, pametni spremnici nude mogućnost prilagodbe izgleda postavom vizuala ili edukativnih poruka na vidljive površine zbog čega istovremeno imaju i edukativnu ulogu te ujedno predstavljaju zanimljivu i atraktivnu urbanu opremu. Atraktivnom izgledu pametnih spremnika doprinos su dali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Naime, za nove je spremnike tijekom kolovoza 2020. godine proveden natječaj za odabir najboljih likovnih rješenja na koji je pristiglo 47 radova.

Predselekcijom i glasovima publike putem virtualne izložbe odabrano je 20 najboljih likovnih rješenja, a ona koja su osvojila najviše glasova publike odabrana su za oslikavanje prve faze postave pametnih spremnika. Riječ je o radovima: Biciklistica, autorice Tine Radosavljević; Dizalice, autorice Ariane Sušanj; Octopus, autorice Hane Dutina; Reciklirajmo u gradu koji teče autorice Nore Vlaše i Voli svoj grad – misli zeleno, autorice Mirte Tomulić.

Od 2013.-2018. godine KD Čistoća Rijeka je na svom području djelovanja postavila oko 8.800 spremnika za odvojeno prikupljanje papira, staklene, metalne, višeslojne i plastične ambalaže, tekstila te kompostera za biootpad od čega više od polovice na području grada Rijeke. Putem tih spremnika izdvoji se približno 20 % otpada.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović, je na prezentaciji novih spremnika naglasio važnost primjene novih tehnologija u svim segmentima pa tako i u gospodarenju otpadom, čime se Rijeka svrstala u sam vrh hrvatskih Smart Cityja, odnosno gradova koji su u potpunosti spremni za digitalnu tranziciju.

„Ono što veseli jest činjenica da su u predlaganju i odabiru 20 najboljih likovnih rješenja koja će se implementirati na pametnim spremnicima sudjelovali građani Rijeke i time se kroz likovni natječaj aktivno uključili u podizanje kulture života u gradu. Ono što pak kvari tu sliku jest neodgovorno ponašanje pojedinaca koji u vrijeme pandemije i zatvorenih kafića i restorana, posude i čaše kupljene u onim lokalima u kojima je moguće uzeti kavu ili hamburger, tu ambalažu ostavljaju posvuda u krugu tih lokala, samo ne u za to namijenjenim spremnicima." - izjavio je Filipović.

U lipnju 2018. godine Grad Rijeka je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podnio zahtjev za sufinanciranjem više od 19.000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a nakon njihove dodjele građanima na individualno korištenje, očekuje se znatno povećanje stope odvajanja. Podsjetimo, stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada je u Rijeci prošle godine iznosila svega 16,32 %.

Osim u spremnicima, građani i građanke Rijeke odvojeno prikupljaju te zbrinjavaju otpad i putem reciklažnih dvorišta. Na području grada Rijeke trenutno su im na raspolaganju tri fiksna i dva mobilna reciklažna dvorišta, a u planu je proširenje sustava reciklažnih dvorišta. Kako ističu u Gradu Rijeci, s uključenim otpadom izdvojenim putem reciklažnih dvorišta, stopa odvajanja na području grada Rijeke iznosi gotovo 30 %.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno reciklažno dvorište Urinj u Kostreni

Danas je počelo s radom i zaprimanjem otpada reciklažno dvorište u Kostreni, smješteno na Urinju, uz prometnicu koja vodi prema glavnom ulazu i recepciji Rafinerije nafte Rijeka. Prvog radnog dana reciklažno dvorište bit će otvoreno od 8 do 20 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER