Jeste li za cjelovitu biciklističku stazu na Vukovarskoj?

Vukovarska je jedan od najznačajnijih biciklističkih pravaca u Zagrebu

U srijedu 16. prosinca održat će se 43. sjednica MO Vrbik s jednom, ali vrlo važnom točkom dnevnog reda. Riječ je o zaključku o prijedlogu za uspostavu biciklističke staze na pločniku s južne strane Ulice grada Vukovara, od kućnog broja 56 do 60, koji je Vijeću MO Vrbik uputio Gradski ured za promet.

Kako je objavljeno na Facebook stranici Trnje je naše kvartovske grupe političke platforme Zagreb je NAŠ!, na sjednici bi se u sklopu te jedine najavljene točke dnevnog reda trebalo raspravljati o problemu biciklističke staze u Vukovarskoj ulici. Naime, biciklistička staza je prekinuta na dijelu Ulice grada Vukovara od kućnog broja 56 do kućnog broja 60, odnosno od spoja sa Miškininom do spoja sa Vrančićevom.

„Može se pretpostaviti da je razlog zbog kojeg biciklistička staza na spomenutom potezu nije povučena već ranije to što je on velikim dijelom zauzet terasama kafića i parkirnim mjestima, koja se tu uopće ne bi smjela nalaziti (prema članku 39 važećeg GUP-a, parkiranje duž avenija nije dopušteno). Prije nekoliko mjeseci je iscrtan tzv. sharrow za bicikliste, duž cijele Miškinine ulice i dijelom ulice Fausta Vrančića, što je očito bio pokušaj rješavanja problema prekinute biciklističke staze. Vrlo loš pokušaj, jer bicikliste tjera da značajno skreću s puta, što na Vukovarskoj, koja je jedan od najznačajnijih biciklističkih pravaca u Zagrebu, nikako nije prihvatljivo.“ – navodi Trnje je naše.

Prijedlogom gradskog ureda Vijeću MO na spomenutom se potezu predviđa sužavanje i izduživanje terasa kafića, uklanjanje parkirnih mjesta i povlačenje jednosmjerne biciklističke staze u smjeru zapad - istok. Grupa Trnje je naše ovakvo rješenje u osnovi smatra dobrim, jedinim logičnim i nužnim za osiguranje kontinuiteta biciklističke staze na Vukovarskoj u što kraćem roku, no upozoravaju kako se većina vijećnika MO Vrbik protivi ovakvom prijedlogu.

„Na sjednici u srijedu glasat će se o prijedlogu zaključka koji u potpunosti odbacuje prijedlog Gradskog ureda za promet, a kao razlozi se navode općeniti manjak parkirnih mjesta na Vrbiku te zabrinutost za dodatne troškove koje će imati vlasnici kafića zbog potrebe prilagodbe svojih terasa, naročito u svjetlu šteta koje je ugostiteljima nanijela pandemija Covid-19“, navodi Trnje je naše.

Po mišljenju vijećnika Eugena Vukovića (Zagreb je NAŠ), ovi razlozi nisu dovoljno jaki da se odustane od brzog uspostavljanja biciklističke staze na Vukovarskoj, zbog čega će glasati protiv zaključka kojim se odbacuje prijedlog o uspostavljanju biciklističke staze na spornom dijelu Vukovarske.

Pozivaju se stoga svi biciklisti i biciklistice te svi građani/ke kojima je stalo do toga da se nesmetani biciklistički promet omogući i na navedenom dijelu Ulice grada Vukovara da pošalju e-mail poruke s takvim zahtjevom predsjednici MO Vrbik Blanki Matek (blankamatek@gmail.com).

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Inicijativa „ZA Beograd na biciklima“ ima izvrsnu ideju za Stari savski most

Stari savski most koji beogradska gradska uprava želi ukloniti te na njegovom mjestu sagraditi novi, mogao bi se prenamijeniti i postati novi biciklističko-pješački most. Tako tvrde u Inicijativi „ZA Beograd na biciklima“ koju je pokrenulo udruženje građana novobeogradskih blokova 70 i 70a.

Zgazimo zarazu: Bicikl je rješenje za prometne i epidemijske probleme!

Sindikat biciklista pokrenuo je kampanju pod nazivom „Dva kotača od zaraze su jača”. Radi se o kampanji poticanja korištenja bicikla za sva nužna kretanja gradom, koja traje od danas do 24. prosinca 2020., a sufinancirana je iz Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Prezentiran projekt Greenway - državna biciklistička ruta br. 2

U Zagrebačkom inovacijskom centru održana je prezentacija projekta Greenway – državna biciklistička ruta br.2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju provedbe projekta, čiji je nositelj Grad Zagreb u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom.

Prilika za unapređenje biciklističke infrastrukture

Dostava projektnih prijedloga na Javni poziv „Sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb“ (KK.07.4.2.18) moguća je do 30. rujna ove godine. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji gradovi i općine mogu osigurati je čak osam milijuna kuna čime bi se mogla znatno unaprijediti biciklistička infrastruktura u Zagrebu i okolici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER