Inovativni pristupi učenju o održivom razvoju u školama

#RazmišljajmoOdrživo

Kada se govori o obrazovanju za održivi razvoj, vrlo važnu ulogu imaju učitelji i nastavnici kao implementatori ideja održivog razvoja kod djece i mladih, ali i suradnja škola s organizacijama civilnoga društva na projektima od zajedničkog interesa.

Projektni tim #RazmišljajmoOdrživo poziva nastavnike osnovnih i srednjih škola, predstavnike organizacija civilnog društva te sve zainteresirane da se u četvrtak 10. prosinca 2020. od 13 do 16 sati pridruže online skupu o inovativnim pristupima učenja i poučavanja o održivom razvoju u školama. Na skupu će biti predstavljeno nekoliko primjera primjene novih pristupa učenju o održivom razvoju te će se razgovarati sa znalcima o školi budućnosti i obrazovanju za održivi razvoj.

Skup je organiziran kao jedna od aktivnosti projekta "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice", kojim se želi ojačati doprinos udruga održivom razvoju obukom srednjoškolaca o načelima održivog razvoja i poticanjem uključivanja mladih u život lokalne zajednice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

PROGRAM

 • 12.45-13.00  Prijava sudionika na Zoom platformu
 • 13.00-13.15 Uvodni pozdrav; Kratko predstavljanje projekta Razmišljajmo održivo, Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice

Dobri primjeri iz prakse

 • 13.15 - 13.30  Edukativni paket "Razmišljajmo održivo", Elizabet Gašparov, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Mirta Kovačević, DKolektiv - organizacija za društveni razvoj
 • 13.30 - 13.45  Digitalna platforma Europeana, Ivana Štiglec, I. gimnazija Osijek
 • 13.45 - 14.00  Učenje o održivom razvoju kroz igru, Igor Bajok, SMART-Udruga za razvoj civilnog društva
 • 14.00 - 14.15  Održivi razvoj: od scenarija poučavanja do transformativnog obrazovanja, Veljko Armano Linta, Satelit edukacije
 • 14.15 -14.30  Kratka rasprava, pitanja i odgovori
 • 14.30 -14.45 Pauza

Panel rasprava: Obrazovanje za održivi razvoj - nastava za 21. stoljeće (14.45 - 16.00), u kojoj sudjeluju:

 • Darko Tot, Ministarstvo znanosti i obrazovanja
 • Dejan Nemčić, OŠ Ive Andrića, Zagreb (Global Teacher Award 2020)
 • Veljko Armano Linta, Satelit edukacije
 • Ivana Štiglec, I. gimnazija Osijek

Moderatorica: Lidija Pavić-Rogošić, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice

Za sudjelovanje se možete prijaviti putem sljedeće poveznice i to do 8. prosinca 2020., a jedan dan prije održavanja skupa svim prijavljenima bit će dostavljena poslana poveznica za pristup platformi Zoom. Svi nastavnici koji žele, dobit će potvrdu o sudjelovanju.

Projekt "Razmišljajmo održivo - učimo mlade za održivi razvoj zajednice" provodi ODRAZ-Održivi razvoj zajednice u suradnji s Udrugom SMART iz Rijeke, Udrugom "MI" iz Splita, Volonterskim centrom Osijek te I. gimnazijom Osijek, Privatnom umjetničkom gimnazijom iz Zagreba i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.

VEZANE VIJESTI

Konferencija o održivom lokalnom razvoju / Infodan programa URBACT III

ODRAZ i Udruga gradova (Nacionalna URBACT točka) pozivaju vas na konferenciju o održivom lokalnom razvoju koja će se održati u sklopu Infodana programa URBACT III i to u srijedu 4. prosinca 2019. u prostoru Matis Absolut Lounga (Trg Stjepana Radića 3, Zagreb, uz Koncertnu dvoranu V. Lisinski) od 10.30 do 16.30 sati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER