U Beču pronađeni ostaci jabuke stari oko 4000 godina

Najstarija bečka jabuka pronađena u dijelu 10. gradskog okruga Favoriten

Prilikom iskopavanja neolitičkog naselja koje datira otprilike iz 2400. godine pr. n. e. bečki su znanstvenici otkrili pougljenjene ostatke ploda divlje jabuke

Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti (Universität für Bodenkultur Wien - BOKU) i bečki gradski arheolozi izvijestili su o vrijednom arheološkom nalazu iskopanom u austrijskoj prijestolnici, u četvrti Oberlaa u južnom dijelu grada.

Prilikom iskopavanja ruralnog naselja, za koje se pretpostavlja da potječe otprilike iz 2400. godine pr. n. e., pronađeni su pougljenjeni ostaci ploda divlje jabuke (Malus sylvestris). Dosad su to najstariji ostaci jabuke otkriveni na tlu grada Beča, a nalazište ukazuje na to da su se plodovi divlje jabuke skupljali u okolnim šumama i pohranjivali za zimu. Pretpostavlja da se da je oko 4000 godina star primjerak prilikom sušenja pao u vatru nakon čega je bačen u jamu u kojoj je naposljetku i pronađen.

  • Arheobotaničarka prof. Marianne Kohler-Schneider s 4000 godina starim ostacima jabuke © BOKU ÖA/Jakob Vegh

Stručnjakinja na području arheobotanike i profesorica na sveučilištu BOKU Marianne Kohler-Schneider, koja se već dugi niz godina bavi proučavanjem biljnih ostataka iz arheoloških nalazišta, kazala je da je pronađena jabuka bila prepolovljena i osušena. Dodala je da su slični nalazi otkriveni i u Švicarskoj gdje su prepolovljeni i na zraku osušeni plodovi divlje jabuke bili nanizani na konopac.

U mlađem kamenom dobu šume na istoku današnje Austrije obilovale su divljim jabukama koje su tamošnjim stanovnicima služile kao vrijedan izvor vitamina u zimskim mjesecima. Ostaci nekadašnjeg ruralnog naselja u bečkoj četvrti Oberlaa pružaju zanimljiv uvid u način života neolitičkog čovjeka koji je počeo živjeti u trajnim naseljima te se uz skupljanje plodova bavio poljoprivredom i stočarstvom, a ova je jabuka možda ubrana baš u šumama koje su u to vrijeme pokrivale Laaer Berg i dolinu potoka Liesingbach.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve manja raznolikost bilja na livadama, u šumama i planinama

Gubimo sve više biljnih vrsta, dok se neke vrste šire velikim područjem. Novo istraživanje po prvi put dokazuje ubrzan pad biološke raznolikosti u visokim planinama, kao i u šumama te na livadama i pašnjacima u nizinama. Glavni razlog promjena biljnih vrsta su povećane količine dušika u tlu koje su uzrokovane intenzivnom poljoprivredom.

Novi život starog tekstila

Stari se tekstil sada može učinkovito reciklirati novim biokemijskim metodama koje su zajednički razvili Tehničko sveučilište u Beču (TU Wien), Sveučilište za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti u Beču (BOKU) i Sveučilište u Leobenu (Montanuni Leoben).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER