Biorazgradive dječje cipelice s rokom trajanja

Zanimljiv koncept razvoja održive mode

Best Before dječje cipelice ne sadrže štetne sastojke pa nakon razgradnje neće onečistiti okoliš

Mlada izraelska dizajnerica Shahar Asor izrađuje biorazgradive dječje cipelice od održivih materijala koje bi se, nakon određenog vremena i predviđenog roka trajanja, trebale u potpunosti razgraditi pri pranju. Baš kao što kupujemo namirnice s naznačenim rokom trajanja, dizajnerica Shahar Asor svojim istraživačkim projektom Best Before (Najbolje do) razmatra mogućnost kupovine odjeće na isti način na koji, primjerice, kupujemo mlijeko.

„Nema sumnje da moda utječe na nas, daje nam samopouzdanje, a svojim načinom odijevanja i osobnim stilom šaljemo određenu poruku svijetu i ljudima koji nas okružuju. No, posve je druga situacija kad kupujemo odjeću za trudnice i djecu“, kazala je Asor. „Takva se odjeća nakon određenog vremena dijeli, prepravlja i reciklira, ali činjenica je da na odlagalištima otpada završavaju velike količine odjeće koja nam više nije potrebna. S obzirom da se i odjevni predmeti koriste ograničeno vrijeme, zapitala sam se zašto tako dugo ostaju na našem planetu i možemo li ih dizajnirati s predviđenim rokom trajanja?“

Kako je nekim tkaninama za razgradnju potrebno između 20 i 200 godina, kao što je slučaj s mnogim sintetičkim vlaknima, Best Before ne nudi samo rješenje kojim se omogućuje daleko brža razgradnja odjeće, već potrošačima i dalje dopušta kupovinu nove odjeće i obuće bez straha od njenog gomilanja. To posebno vrijedi za dječju odjeću koja je zbog razvoja brzo prerastu.

Uvođenjem koncepta datuma isteka trajanja u modnu industriju, Best Before nas vodi na put prema održivoj modi. Tkanina za dječje cipele sastoji se od održivih materijala koji će se otopiti u perilici rublja nakon određenog vremena, a svaka cipela izrađena je od jednog komada tkanine koja uključuje savitljivi gornji dio i snažni potplat.

Dizajnirani u suradnji s Odedom Shoseyovom, profesorom s Odjela za poljoprivredu, hranu i okoliš na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, materijali ove tkanine nakon razgradnje ne ostavljaju štetne onečišćivače u okolišu. Roditelji ih tako svojoj djeci mogu kupovati bez straha što će jednog dana učiniti sa svim tim cipelama koje su njihova brzo rastuća djeca nosila kratko vrijeme.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

H&M se zalaže za održivu modu

Nakon što je španjolski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu objavio da će do 2025. godine za proizvodnju odjeće koristiti isključivo 100-postotne održive tkanine, švedski high street brend H&M (Hennes & Mauritz) je u Parizu otvorio radionicu u kojoj kupci mogu besplatno prepraviti svoju odjeću.

Re_fashion podiže svijest o važnosti prikupljanja i recikliranja otpadnog tekstila i obuće

Više od 85 francuskih modnih brendova uključilo se u nacionalnu kampanju udruženja Re_fashion s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja i recikliranja tekstilnog otpada i stare obuće. Uz odgovornije sudjelovanje svih građana u njihovom prikupljanju i razvrstavanju, čak 99,5 % stare odjeće, posteljine, raznog kućanskog tekstila i obuće može imati svoj drugi život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER