Firenca će ove jeseni postati bogatija za 700 stabala

Ova inicijativa građanima i građankama Firence omogućuje da doniraju sredstva za sadnju stabala i posvete ih onima koje vole

Sudjelovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“) građani pomažu u povećanju broja stabala u glavnom gradu talijanske regije Toskana. Osim što time štite klimu, svako posađeno stablo ili više njih mogu posvetiti voljenoj osobi.

Zahvaljujući inicijativi pokrenutoj prošle jeseni te sudjelovanjem u projektu „Doniraj stablo“ (Dona un albero), građani Firence mogu donirati sredstva za sadnju jednog ili više stabala čime sudjeluju u obogaćivanju gradskog zelenila. Riječ je o ukupno 700 stabala koja su već spremna za planirani početak sadnje sredinom studenog ove godine, no glavna ideja ove inicijative je da donatori stabla mogu posvetiti voljenoj osobi te pratiti njihov rast narednih godina i desetljeća. Sadnja će se odvijati u nekoliko dijelova grada od sredine studenog do prosinca, a najzastupljenije vrste su javor (35 %), trešnja (22 %), hrast (10 %) i lipa (8 %).

  • Stabla su već spremna za sadnju / Foto: Città di Firenze

Donacija u visini od 150 eura pokriva troškove kupnje stabla i potrošnog materijala potrebnog za sadnju, dok Grad Firenca snosi troškove sadnje, održavanja i eventualne zamjene stabla. Cilj ovog projekta je obogaćivanje gradskog zelenila kao doprinos zaštiti klime i smanjenju emisija CO2. Stabla će se posaditi u najpovoljnijem periodu godine, a svaki donator će o izvršenoj sadnji biti obaviješten e-poštom s podatkom o točnoj lokaciji stabla kako bi mogao pratiti njegov rast.

Realizaciju projekta usporila je aktualna zdravstvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa pa je sadnja stabala za koje su donacije uplaćene 2019. godine odložena za ovu jesen.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Bliže nam se Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj

„Dane kolektivne sadnje drveća“ pokrenula je Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“ polazeći od ideje da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER