Nizozemska smanjila maksimalnu brzinu kretanja vozila u naseljenim mjestima

Gradske ulice su za ljude, a ne automobile!

Zastupnički dom nizozemskog parlamenta je u utorak 27. listopada brzinu kretanja vozila u naseljenim mjestima ograničio na 30 kilometara na sat

Dosadašnje ograničenje brzine kretanja vozila na cestama u naseljenim mjestima od 50 kilometara na sat više ne vrijedi. Jučer je u Zastupničkom domu nizozemskog parlamenta usvojen prijedlog stranke Zelena ljevica (GroenLinks) i Reformirane stranke (Staatkundig Gereformeerde Partij - SGP) prema kojem se uvodi novo ograničenje brzine od 30 km/h.

Prema predlagačima prijedloga, nizozemski će građani u prometu uskoro biti znatno sigurniji, posebno djeca u blizini škola i vrtića. „Djeci moramo osigurati sigurnu vožnju biciklom i sigurno kretanje od kuće do škole, a cjelokupan promet u našim gradovima moramo organizirati u skladu s potrebama najranjivijih skupina“, kazala je zastupnica Suzanne Kröger iz stranke Zelena ljevica.

Prijedlogom novog zakona ipak se ostavlja prostor za veću maksimalnu brzinu „ako za to postoje uvjeti“, primjerice na frekventnim prometnicama. U tom slučaju lokalna samouprava mora obrazložiti zašto se na takvim cestama može ili treba brže voziti. Trenutno vrijedi obrnuto načelo: maksimalna dozvoljena brzina je 50 km na sat, osim ako situacija ne zahtijeva da to bude 30 km na sat.

Tijekom rasprave u nizozemskom parlamentu ministrica Cora van Nieuwenhuizen je ranije ovog mjeseca istaknula da lokalna samouprava već sada može sama odrediti maksimalno dopuštenu brzinu kretanja vozila na svom području te da brzina od 30 km/h već vrijedi na 70 posto cesta u naseljenim mjestima.

Prema podacima nizozemskog Instituta za istraživanje sigurnosti na cestama (SWOV), spuštanje ograničenja brzine u naseljenim mjestima od velike je važnosti za sigurnost biciklista. „Biciklisti trenutno moraju voziti kolnikom na 40 posto cesta u naseljenim mjestima što im ne garantira sigurnost u prometu“, tvrdi direktor Peter van der Knaap.

Šanse za preživljavanje nesreće udvostručuju se smanjenjem brzine

Prijedlog je usvojen velikom većinom, a za njega su glasali i zastupnici vladajućih stranaka Demokrata (D66), Kršćansko-demokratske stranke (CDA) i Kršćanske unije (ChristenUnie).

„Uspjeli smo, naš prijedlog je usvojen!“, komentirala je Suzanne Kröger (Zelena ljevica) usvajanje nove maksimalne brzine kretanja vozila na cestama u naseljenim mjestima. „Svatko zna bar jednu ulicu gdje osjeća zabrinutost kad vidi djecu kako voze bicikl dok automobili prolaze brzinom od 50 km/h. Biciklisti i pješaci su najugroženiji u prometu, a šanse za preživljavanje nesreće udvostručuju se kada se brzina smanji s 50 na 30.“

Kröger ističe kako su nizozemski gradovi još uvijek dominantno podređeni potrebama automobilskog prometa. „Teži se osiguravanju što kraće i brže vožnje od točke A do točke B, a najugroženiji sudionici u prometu trebali bi biti polazna točka za planiranje prometa. Potreban nam je siguran prostor za pješačenje i vožnju biciklom i zato sam jako sretna što je naša inicijativa za uvođenje ograničenja brzine kretanja vozila u naseljenim mjestima od 30 km/h uspjela.“

  • U Parizu će se tijekom sjedećih šest godina ukloniti gotovo polovica parkirnih mjesta, a oslobođeni prostor omogućit će uređenje novih biciklističkih staza, gradskih vrtova i zelenih površina, postavljanje novog uličnog namještaja. / Foto: Unsplash

Od sljedeće godine brzina ograničena i u cijelom Parizu

Nakon što smo objavili vijest da će u sljedećih šest godina s pariških ulica nestati polovica parkirnih mjesta, pariške ljubitelje pješačenja i biciklizma jučer je također obradovala vijest kako će se automobili na području cijelog grada moći kretati maksimalnom brzinom od 30 km na sat. Tako će još jedno predizborno obećanje pariške gradonačelnice Anne Hidalgo postati stvarnost i to već početkom 2021. godine. U međuvremenu, Grad Pariz pokreće e-savjetovanje na temu novog ograničenja brzine kretanja vozila na gradskim prometnicama koje će trajati idućih mjesec dana.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Montrealska Crescent Street bez automobila do kraja ljeta

Lokalna udruga trgovaca zatražila je privremenu zabranu automobilskog prometa u središnjoj montrealskoj ulici Crescent Street, poznatoj po noćnom životu, brojnim restoranima i pubovima, kako bi se posjetiteljima omogućilo slobodno kretanje tijekom pandemije COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER