Strasburški toranj Elithis prva je stambena zgrada pozitivne energije na svijetu

Proizvedena električna energija raspodjeljuje se među vlasnicima stanova, a viškovi se prenose u mrežu

Toranj TED (La Tour Elithis Danube) u Strasbourgu rezultat je arhitektonske ambicije i energetskih inovacija. Ovaj toranj „pozitivne energije“ sa svojih 60 stambenih jedinica i 56,7 metara visine utjelovljuje karakteristike održivog grada budućnosti kojoj je tvrtka XTU Architects posvećena od svog osnutka.

Projekt potpisuje pariška tvrtka XTU arhitekata Anouk Legendre i Nicolasa Desmazièresa, izrazito posvećenih zaštiti okoliša i promjeni urbanog načina života. Stoga ne čudi što njihov novi sedamnaestokatni toranj Elithis predstavlja pravo revolucionarno zdanje spremno za neke od glavnih izazova današnjice: borbu protiv globalnog zatopljenja, ubrzanje energetske tranzicije i ograničenost urbanog prostora.

Dostupan biciklističkim stazama i tramvajskom linijom te udaljen svega 10 minuta hoda od središta grada, toranj Elithis je izgrađen na prostoru bivše riječne luke, u srcu nove četvrti l’Éco-quartier Danube, kao dijela velikog urbanističkog projekta „Deux-Rives“. Osim u pogledu na šume Schwarzwalda, planinski masiv Vogezi (Vosges) ili katedralu u Strasbourgu, stanari tornja Elithis uživaju u brojnim drugim udobnostima koje im pruža ovo suvremeno zdanje. Optimizirana toplinska izolacija, veliki panoramski prozori s automatiziranim roletama, fotonaponski paneli instalirani na fasadi i na krovu te podno grijanje samo su neki od njih.

No, glavna značajka ovog tornja je da proizvodi više električne energije nego što je troši. Potrošnja energije povezana s grijanjem, ventilacijom, toplom vodom, rasvjetom i kućanskim uređajima pokrivena je vlastitom proizvodnjom energije. Naime, „La TED“ godišnje proizvodi oko 177.000 kWh električne energije zahvaljujući fotonaponskim panelima na krovu koji zauzimaju površinu od 443 m2 te 790 m2 vertikalnih solarnih panela na južnoj fasadi.

Proizvedena električna energija raspodjeljuje se među vlasnicima stanova, a viškovi se prenose u mrežu. Zanimljivo je kako se potrošnja energije može pratiti na posebno instaliranim zaslonima pa stanari koji postižu uštede i koriste malo električne energije mogu čak dobiti bonus pri naplati računa.

Toranj je dovršen 2018. godine, raspolaže s 900 četvornih metara uredskog prostora i krovnom terasom na visini od oko 50 metara te uistinu predstavlja izvrstan primjer koncepta stanovanja u bliskoj budućnosti.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Predstavljen dizajn futurističkog eko-grada za Maldive

Kineska arhitektonska tvrtka CAA (Core of Architecture & Art) osvojila je prvu nagradu na natječaju za idejno rješenje gospodarske zone zračne luke na Maldivima. Njihov pobjednički rad „Ocean's Heaven“ objedinjuje glavne značajke tropske kulture i ekosustava oceana te ih korištenjem obnovljivih izvora energije povezuje u dizajnu živog obalnog pojasa.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER