Predstavljen dizajn futurističkog eko-grada za Maldive

Projektom „Ocean's Heaven“ planira se razvoj novog modela održivog razvoja Maldiva

Kineska arhitektonska tvrtka CAA (Core of Architecture & Art) osvojila je prvu nagradu na natječaju za idejno rješenje gospodarske zone zračne luke na Maldivima. Njihov pobjednički rad „Ocean's Heaven“ objedinjuje glavne značajke tropske kulture i ekosustava oceana te ih korištenjem obnovljivih izvora energije povezuje u dizajnu živog obalnog pojasa.

Kao otočna država u Indijskom oceanu, Maldivi se također suočavaju s posljedicama globalnog zatopljenja i porasta razine mora, a ovim se projektom planira razviti novi model održivog razvoja prije nego li zauvijek nestanu s ovog svijeta.

Ocean's Heaven / CAA Architects

Projekt „Ocean's Heaven“ kineskih CAA arhitekata kreće od problema krhkog ekosustava Maldiva i temelji se na korištenju obnovljivih izvora energije. Maldivi se sastoje od 1200 otoka grupiranih u 26 atola i poznati su pod nazivom „Raj na zemlji“. Iako su u prosincu 2004. godine pretrpjeli značajnu štetu u tsunamiju u Indijskom oceanu, još veću prijetnju predstavlja im globalno zatopljenje. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), više od trećine stakleničkih plinova koje uzrokuju globalno zatopljenje proizvode velike zgrade, a ukoliko se dosadašnji odnos prema urbanizaciji i potrošnji energije ne promijeni, sudbina otočnih država kao što su Maldivi bit će uvelike ugrožena.

Ocean's Heaven / CAA Architects

Izgradnja se planira na površini od 60.000 četvornih metara na istočnoj obali otoka Hulhumalé, u susjedstvu otoka i glavnog grada Malé, a kompleks ukupne površine od 100.000 četvornih metara gradit će Beijing Urban Construction Group (BUCG) u partnerstvu s maldivskim vlastima. „Ocean's Heaven“ će raspolagati servisnim centrom zračne luke, trgovačkim i kongresnim centrom, hotelom, restoranima te prostorima za kulturne sadržaje, a gradit će se u dvije faze.

Ocean's Heaven / CAA Architects

Funkcionalno organiziran za promicanje koncepta urbanog življenja visoke gustoće i središta produktivnosti, projekt uključuje i dobru cestovnu i pomorsku povezanost, kao i komercijalne, maloprodajne i kulturne objekte u jednoj kompaktnoj gradskoj četvrti. Osim što će funkcionirati kao središte otoka, ovaj kompleks će djelovati i kao njihov urbani energetski inkubator.

Ocean's Heaven / CAA Architects

Uz integrirani sustav zaštite okoliša, koji u potpunosti obuhvaća prikupljanje kišnice i solarne energije, kao i korištenje pasivne ventilacije i plimne energije, kompleks će generirati više od 70 % potrebne električne energije.

Ocean's Heaven / CAA Architects

CAA arhitekti svojim projektom nastoje povezati arhitekturu, umjetnost, zaštitu okoliša i kulturu ovog arhipelaga u Indijskom oceanu. Ovakav održivi dizajn koji čuva prirodne resurse te poštuje lokalnu kulturu i tradiciju, trebao bi postati glavna odrednica urbanizacije i temelj održive budućnosti, kako Maldiva, tako i drugih područja svijeta.

Dovršetak projekta se planira 2021. godine.

  • S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Ove biofilne kuće proizvode više energije nego što je troše

Nije tajna da je građevinski sektor resursno vrlo intenzivna industrija, no kalifornijska neprofitna organizacija Green New World vjeruje kako budućnost izgradnje može i treba biti zelenija i zdravija, a k tome može i sama proizvoditi energiju.

Kuća koja diše - VTN Architects

Glavna misao vodilja svakog projekta s potpisom vodeće vijetnamske arhitektonske tvrtke Vo Trong Nghia Architects je oplemenjivanje gradova zelenilom, što je ponovno naglašeno nedavno dovršenom „Kućom koja diše“ – projektom koji je riješio problem izgradnje obiteljskog doma na izrazito uskoj parceli u gusto izgrađenom dijelu Ho Chi Minha.

Snøhetta gradi prvi energetski pozitivan hotel u Arktičkom krugu

Arhitektonska tvrtka Snøhetta je predstavila inovativan projekt izgradnje Hotela Svart po narudžbi norveške tvrtke za održivi turizam Arctic Adventure. Građevina prstenastog oblika bit će smještena unutar Arktičkog kruga, na rubu norveškog fjorda Holandsfjorden i u podnožju ledenjaka Svartisen, a dizajnirana je prema strogim norveškim Powerhouse standardima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER