Prijeđite na sunčanu stranu!

Uključite se u prvu zajedničku nabavu sunčanih elektrana u Hrvatskoj!

Putem nove web stranice nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava prikuplja iskaze interesa za pristupačniju nabavu te kompletnu podršku u realizaciji male sunčane elektrane

Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg sve zainteresirane građan(k)e poziva na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana.

Zadruga je na projektu okupila provjerene hrvatske proizvođače opreme te lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi i stručnu podršku na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane.

Projekt je pokrenut uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu koju je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT - European Institute of Innovation and Technology), tijelo Europske unije, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.

„Želimo maksimalno olakšati prelazak na čišći i isplativiji izvor električne energije. Naš stručni tim građane vodi kroz prikupljanje potrebne dokumentacije, izradu projektnog rješenja, ishođenje dozvola, nabavu kvalitetne opreme i instalaciju. U suradnji s provjerenim izvođačima sustava, svakom zainteresiranom građaninu pomažemo doći do rješenja koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama, i to po pristupačnijoj cijeni“, objasnila je Melani Furlan, voditeljica projekta „Na sunčanoj strani“ iz Zelene energetske zadruge.

Hrvati su u 2019. plaćali 40 % nižu cijenu električne energije od ostatka stanovnika Europske unije, no u bližoj budućnosti očekuje se suprotno. U Hrvatskoj cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste do 2 %. Pokrivanjem vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede - smanjenje troškova na računu za struju vidljivo je odmah nakon ugradnje.

„Vjerujemo u ovaj projekt zbog vrlo konkretnih ciljeva kojima doprinosi cjelokupnom djelovanju EIT Climate-KIC-a, a kojima se gradi inovativan ekosustav za dosezanje energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske. Uključivanje lokalne zajednice u prelazak na solarnu energiju u tome ima ključnu ulogu, a Na sunčanoj strani sjajan je alat za realizaciju tog cilja.“ - izjavila je Annalisa Spalazzi, regionalna programska menadžerica EIT Climate-KIC-a.

„Hrvatska je u europskom vrhu po broju sunčanih sati, a na razini države sunčeva energija trenutno zadovoljava samo 1 % potrošnje električne energije u kućanstvima. Možemo biti puno bolji, odgovorniji i održiviji. Zelena energetska zadruga zna kako i zato biramo sunčanu stranu i pružamo joj podršku“, nadodala je Sara Foršek, voditeljica održivosti iz Raiffeisen banke.

Na web stranici nasuncanojstrani.hr dovoljno je ostaviti svoj kontakt. Stručni tim Zelene energetske zadruge kontaktirat će vas u roku 24 sata radi provjere uvjeta ugradnje na željeni objekt te vas uputiti u daljnju proceduru pristupa zajedničkoj nabavi i stručnoj podršci u realizaciji male sunčane elektrane.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

ZEZ: Novim projektima do ušteda energije

Zelena energetska zadruga, društveno poduzeće koje pomaže građanima i javnom sektoru u prelasku na obnovljive izvore energije, u Gradu Varaždinu će tijekom naredne tri godine testirati inovativne modele energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije kroz dva nova projekta u sklopu europskog programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Velika Gorica postaje „grad dobre energije“

Turneja „Dobra energija“ u četvrtak je stigla u Veliku Goricu koja je na dobrom putu da uskoro postane „grad dobre energije“. Kroz gradske poticaje i projekte omogućit će se izgradnja objekata na kojima su primjenjivi obnovljivi izvori energije poput solarnih panela, a najavljen je i mogući „zeleni popust” na komunalni doprinos prilikom izgradnje takvih objekta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER