Eko Kvarner: Rasprava o budućnosti Jezera kod Njivica

„Poteškoće upravljanja otočnim Natura 2000 područjima na istočnoj obali Jadrana: Primjer Jezera kod Njivica, otok Krk“

Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske ADIPA u suradnji s udrugom Eko Kvarner, uz potporu međunarodne federacije okolišnih udruga MIO-ECSDE, u Malinskoj dana 23. listopada organizira znanstveno-stručni skup s fokusom na teme upravljanja Natura 2000 područjima.

Udruga Eko Kvarner, u suradnji s Društvom za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske ADIPA, već godinama promišlja zaštitu i perspektive održivog korištenja visokovrijednog prostora Jezero Njivice na Krku (Natura site HR2000891), koje nailazi na opetovane propuste u upravljanju i štetne investicijske inicijative.

U srpnju ove godine koncept projekta revitalizacije Jezera prijavljen je na prvu fazu dvostupanjskog natječaja LIFE Nature and Biodiversity fonda. Za potrebe što kvalitetnije izrade završne verzije prijedloga LIFE projekta (drugi stupanj prijave početkom 2021. godine) potrebno je okupiti i konzultirati sve dionike, postojeće i potencijalne korisnike prostora Jezera, Velog i Malog luga te mapirati njihove planove i programe s ciljem promišljanja i realizacije prije svega kvalitetne zaštite, ali i zaista održivog korištenja područja Jezera.

Svrha skupa je osigurati daljnji napredak u upravljanju i očuvanju Natura 2000 lokacija i jačanje svijesti javnosti o vrijednosti i potencijalima zaštićenih područja i njihove bioraznolikosti.

PROGRAM SKUPA

Petak, 23. listopada 2020., Malinska - Vijećnica Općine Malinska-Dubašnica, Ulica Lina Bolmarčića 22

 • Dolazak i registracija sudionika od 08:30
 • 09:00 - Otvorenje skupa i uvodni govor
 • 09:30 - PANEL 1 – TEMATSKA IZLAGANJA:
 1. Aktualno stanje područja Jezera i prijetnje (Vjeran Piršić, Eko Kvarner)
 2. Jezero: Geomorfologija, hidrologija, bioraznolikost i zaštita, s pregledom dosadašnjih znanstvenih istraživanja (Roman Ozimec, ADIPA)
 3. Primjeri uspješne zaštite Natura 2000 područja (Michael Scoullos, MIO-ECDE; Bojana Lipej, Škocjanski zatok)
 4. LIFE4LAKE– Revitalizacija i plan održivog upravljanja (Marta Matić, Eko Kvarner)
 • 12:00 - Pauza - Konferencija za novinare
 • 12:30 - PANEL 2 – OKRUGLI STOL - U raspravi sudjeluju lokalni dionici i predstavnici nadležnih uprava područja Jezera
 • 14:30 – 15:00 - Zaključci i zatvaranje skupa

Subota, 24. listopada 2020., Njivice

 • 09:00 Terenski obilazak lokacije Jezera

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Klimatske promjene ne možemo spriječiti

Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu uz nazočnost predstavnika civilnog društva i akademske zajednice održan okrugli stol pod nazivom USUSRET PARIŠKOM KLIMATSKOM SUMMITU. Skup su organizirali Hrvatski panel za klimatske promjene i nevladina udruga Eko Kvarner uz podršku Francuskog veleposlanstva i u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u RH.

Održana treća klimatska konferencija otoka Krka

Po treći puta zaredom u Njivicama na otoku Krku sastali su se znanstvenici, političari i stručnjaci iz domene okoliša, energetike, turizma i poljoprivrede, a sve s ciljem davanja smjernica za osmišljavanje paradigme i modela održivosti otoka Krka, koji će se potom moći implementirati i na drugim hrvatskim otocima.

MAD konferencija: Očuvanje staništa plemenite periske

Ekološka udruga Eko Kvarner organizira znanstveno-stručni skup „Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja (sjeverozapadna obala otoka Krka, Riječki zaljev) s ciljem očuvanja staništa plemenite periske Pinna nobilis Linneaus, 1758“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER