Klimatske promjene ne možemo spriječiti

Održan okrugli stol „Ususret pariškom klimatskom summitu“

Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu uz nazočnost predstavnika civilnog društva i akademske zajednice održan okrugli stol pod nazivom USUSRET PARIŠKOM KLIMATSKOM SUMMITU. Skup su organizirali Hrvatski panel za klimatske promjene i nevladina udruga Eko Kvarner uz podršku Francuskog veleposlanstva i u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u RH.

Skup je organiziran s ciljem podizanja svijesti tijela javne vlasti i gospodarskog sektora, civilnog društva i hrvatskih medija po pitanju utjecaja klimatskih promjena na ključne sektore za razvoj Hrvatske kao što su poljoprivreda, energija i turizam te kako bi se u hrvatskoj javnosti pojačao senzibilitet za One Planet Summit koji će se za dva dana održati u Parizu.

Sudionike okruglog stola pozdravili su NJ. E. Corinne Meunier, veleposlanica Francuske Republike u RH i NJ. E. Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u RH, a uz moderaciju Vjerana Piršića, predsjednika savjeta udruge Eko Kvarner, održana su sljedeća predavanja:

Očekivane klimatske promjene u jugoistočnoj Europi / Prof. dr. sc. Mirko Orlić, redovni profesor, Geofizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Hrvatska energetska tranzicija / Doc. dr. sc. Goran Krajačić, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu

Utjecaj klimatskih promjena na ekosustave Hrvatske - Zašto će alpska Hrvatska postati klimatski najugodnija i kako to iskoristiti za održivi razvoj? / Mag. sc. biol. et oecol. Roman Ozimec, Predsjednik Društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske (ADIPA)

Utjecaj klimatskih promjena na hrvatski turizam / Nedjeljko Pinezić, član udruge “Eko Kvarner”

Po završenoj raspravi usuglašeni su sljedeći zaključci okruglog stola:

  1. Klimatske promjene (uzrokovane čovjekom), sa sve pogubnijim posljedicama, već su snažno prisutne na ovim prostorima;
  2. Republika Hrvatska, kao i ostale zemlje u okruženju, nije na vrijeme promislila i realizirala neophodne mjere za smanjenje  brzorastuće ugroze te sada na tome treba ubrzano raditi;
  3. Sve jači napori međunarodne zajednice idealan su okvir za aktivnosti Republike Hrvatske i zemalja u okruženju s ciljem ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

S ciljem ubrzavanja provedbe konkretnog djelovanja donijete su i sljedeće operativne preporuke za predstavnike vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i za predstavnike privatnog sektora:

  1. Potrebno je snažno dodatno senzibiliziranje javnosti s ciljem pojačavanja napora za prevladavanje sve brojnijih problema izazvanih klimatskim promjenama;
  2. Posebno je potrebno obratiti pažnju na problematiku na lokalnoj razini, tj. uočiti specifične ranjivosti na razini lokalnih zajednica te izraditi lokalne strategije i akcijske planove;
  3. Središnja državna administracija treba prema lokalnim inicijativama djelovati kao katalizator i moderator, a ne patronizirati lokalne procese i posljedično ih unificirati.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kako je jedna laguna postala prva linija obrane od klimatskih promjena

Stanovništvo na albanskoj obali Jadranskog mora se s ozbiljnom prijetnjom podizanja razine mora suočava već duži niz godina, no čini se kako je za jedan dio obale pronađeno prirodno rješenje koje albanska vlada koristi uz pomoć Globalnog fonda za okoliš i UN-ovog Programa za okoliš.

U Omišlju počela javna rasprava o utjecaju LNG-a na okoliš

Počela je javna rasprava o novoj studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku koja je već podigla prašinu. Javnost studiju može vidjeti u Omišlju i Rijeci, a tvrtka LNG Hrvatska će je plasirati i putem interneta.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

U Zagrebu se u subotu održava okrugli stol u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma i to na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom.

Ususret pariškom klimatskom One Planet Summitu

Okrugli stol organizira se u kontekstu priprema za One Planet Summit koji će se održati u Parizu 12. prosinca 2017. godine na inicijativu Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske Republike te u suradnji s Ujedinjenim narodima i Svjetskom bankom, na godišnjicu usvajanja Pariškog sporazuma.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER