77 posto Europljana želi da se potpora EU-a veže uz poštovanje vladavine prava

Većina građana EU-a podupire veći proračun EU-a radi prevladavanja pandemije. Prioritet je javno zdravlje, potom gospodarski oporavak i klimatske promjene.

U novoj anketi koju je naručio Europski parlament i koja je provedena početkom listopada 2020. gotovo osam od deset ispitanika (77 %) diljem EU-a podržalo je ideju da bi EU državama članicama trebao osigurati financijska sredstva samo ako nacionalna vlada poštuje vladavinu prava i demokratska načela. Najmanje sedam od deset ispitanika slaže se s tom izjavom u 26 država članica EU-a. U Hrvatskoj, tog je mišljenja 74 % ispitanika.

Apsolutna većina Europljana i dalje je za povećani proračun EU-a za borbu protiv bolesti COVID-19

54 % Europljana smatra da bi EU trebao raspolagati većim financijskim sredstvima za prevladavanje posljedica pandemije COVID-19. U Hrvatskoj to smatra 60 % ispitanika. U 20 država članica većina ispitanika slaže se s tom tvrdnjom, dok u 14 država članica EU-a apsolutna većina ispitanika podržava veći proračun EU-a.

Na pitanje na što bi se ta povećana sredstva trebala utrošiti, više od polovine ispitanika (54 %) odgovorilo je da bi javno zdravlje trebalo biti prioritet, nakon čega slijede gospodarski oporavak i nove prilike za poduzeća (42 %), klimatske promjene i zaštita okoliša (37 %) te zapošljavanje i socijalna pitanja (35 %). Na razini EU-a klimatske promjene i okoliš zamijenili su zapošljavanje među trima prioritetima u odnosu na posljednje istraživanje provedeno u lipnju 2020.

Javno zdravlje glavni je prioritet ispitanicima iz 18 zemalja. Estonija, Latvija i Češka stavile su gospodarski oporavak na vrh, dok su u Austriji, Danskoj i Njemačkoj građani najviše zagovarali borbu protiv klimatskih promjena. U Hrvatskoj (63 % ispitanika), Slovačkoj i Finskoj zapošljavanje i socijalna pitanja smatraju se glavnim prioritetom potrošnje.

Velika većina građana strahuje od izravnog utjecaja na njihovu osobnu financijsku situaciju

Zabrinjavajuća osobna financijska situacija europskih građana od početka pandemije jasan je pokazatelj koliko je važno što brže donijeti nužne odluke o paketu oporavka i višegodišnjem proračunu Unije. Velika većina građana strahuje od izravnih posljedica na njihovu osobnu financijsku situaciju ili je te posljedice već pretrpjela: 39 % ispitanika kaže da je koronakriza već utjecala na njihove osobne prihode (u Hrvatskoj njih 49 %), dok dodatnih 27 % njih očekuje takav učinak u budućnosti (u Hrvatskoj 30 %). Samo 27 % ispitanika očekuje da situacija povezana s pandemijom COVID-19 neće utjecati na njihov osobni dohodak (u Hrvatskoj je tog mišljenja 15 % ispitanika). Većina ispitanika u 20 zemalja kaže da je trenutačna kriza već utjecala na njihove osobne prihode.

Građani i dalje vide EU kao dio rješenja u ovoj krizi

Dvije trećine ispitanika (66 %) slažu se da bi EU trebao imati više nadležnosti u rješavanju kriza kao što je pandemija koronavirusa. U Hrvatskoj je za to 49 % ispitanika. Na europskoj razini, samo se četvrtina (25 %) ne slaže s tom tvrdnjom. Ti su nalazi u skladu s rezultatima iz oba prethodna istraživanja koja je proveo Europski parlament - u travnju i u lipnju 2020. godine.

Podsjetimo, od početka pandemije COVID-19 Europski parlament naručio je tri namjenske ankete kojima se istražuje europsko javno mnijenje u vrijeme pandemije COVID-19.

Posljednja anketa provedena je putem interneta (i telefonski na Malti), a proveo ju je Kantar u razdoblju od 25. rujna do 7. listopada 2020. među 24.812 ispitanika u svih 27 država članica EU-a. Anketa je bila ograničena na ispitanike u dobi od 16 do 64 godine (16 do 54 godine u Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sloveniji i Slovačkoj). Reprezentativnost na nacionalnoj razini osigurana je kvotama za spol, dob i regiju. Ukupni rezultati EU-a ponderiraju se prema broju stanovnika svake zemlje obuhvaćene istraživanjem.

Objava cjelovitog izvješća za ovu anketu, uključujući potpuni skup podataka, planirana je za početak studenoga 2020. godine, a  prvi rezultati istraživanja javnog mnijenja u EU-u doba COVID-a 19 dostupni su na sljedećoj poveznici.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Za manje od osam mjeseci čovječanstvo je iscrpilo Zemljine resurse za 2021.

Dan ekološkog duga (eng. Earth Overshoot Day) označava dan na koji je potražnja čovječanstva za prirodnim resursima u određenoj godini premašila ono što Zemlja može obnoviti u jednoj godini. Preostali dio godine živimo na ekološki dug i nastavljamo ga povećavati crpeći zalihe Zemljinih resursa te akumulirajući CO2 u atmosferi.

Europljanke i Europljani još uvijek imaju općenito pozitivan stav prema EU-u, ali traže reforme

Posljednje istraživanje javnog mnijenja Europskog parlamenta pokazuje da je potpora Europskoj uniji još uvijek na visokoj razini, unatoč pandemiji. Sedam od deset ispitanika u Hrvatskoj, te više od polovine u EU-u, već osjeća posljedice krize na osobna primanja ili ih očekuje u budućnosti, izvijestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Sredstva EU-a za istraživanje koronavirusa

EU podržava istraživanje cjepiva protiv koronavirusa, kao i načine za usporavanje pandemije i razvoj bolje dijagnostike. S tim ciljem osigurana su značajna sredstva za istraživanje i daljnji razvoj pripravnosti za hitne slučajeve u zdravstvu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER