U Ivanić-Gradu na turističkim manifestacijama postavljeni zeleni otoci

Primjer suradnje turističkog sektora i komunalnog poduzeća s ciljem razvoja održivog turizma u maloj lokalnoj zajednici

Održivi turizam i briga o okolišu, posebice na manifestacijama ili turističkim atrakcijama koje posjećuje velik broj posjetitelja, sve su više u fokusu javnosti. Nužno je ostvariti sinergiju između svih dionika radi kvalitetnijeg turističkog doživljaja, vodeći pritom brigu o lokalnoj zajednici i njezinim resursima.

Vođeni ovim principima, Grad Ivanić-Grad je u suradnji s komunalnim društvom Ivakop, Turističkom zajednicom Ivanić-Grad te na poticaj tvrtke Piknika, odlučio postaviti više standarde očuvanja okoliša tijekom održavanja manifestacija koje okupljaju velik broj domaćeg stanovništva, ali i posjetitelja. Na nekoliko gradskih lokacija osigurani su zeleni otoci za odvajanje otpada i biootpada tijekom trajanja najpoznatije turističke manifestacije Bučijada kojoj je ove godine već 16. obljetnica.

Odvajanjem otpada na turističkim manifestacijama želi se dodatno potaknuti posjetitelje na odgovoran odnos prema okolišu, kulturnim i prirodnim resursima. Ovogodišnja Bučijada posebno promiče boravak na otvorenom te bi postojeći spremnici za otpad u javnom prostoru bili nedostatni i neodgovarajući s obzirom na broj posjetitelja. Ugostiteljima s područja grada koji u ponudi imaju jela od buča u piknik košarama osigurana je ambalaža od 100-postotno biorazgradivih materijala.

  • Tvrtka Ivakop je sredinom srpnja 2020. započela s prikupljanjem biootpada na području Ivanić-Grada

Direktorica komunalnog društva Ivakop, Sanja Radošević, ističe kako je tvrtka Ivakop sredinom srpnja 2020. započela s prikupljanjem biootpada na području grada, a s obzirom da biootpad čini čak 40 % miješanog komunalnog otpada usvajanje navike njegovog odvajanja od izuzetne je važnosti. Ivakop će nastaviti s provođenjem edukativnih akcija kojima će stanovništvo upoznavati s metodama održivog postupanja s otpadom, ponovnom uporabom predmeta i kompostiranjem. Stoga ovaj primjer suradnje turističkog sektora i komunalnog poduzeća može poslužiti i drugim lokalnim zajednicama prilikom planiranja gradskih događanja i manifestacija.

Istaknimo i podatak kako je stopa odvojenog prikupljenog komunalnog otpada na području Ivanić-Grada u 2019. godini iznosila 17,79 %. Stopa je na nacionalnoj razini iznosila oko 37 % ili šest posto više u odnosu na 2018. godinu

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Trogir se pridružuje projektu Plastic Smart Cities

Trogirski gradonačelnik Ante Bilići i izvršna direktorica Udruge Sunce Split Gabrijea Medunić-Orlić ovog će petka, 30. listopada, u Gradskoj vijećnici u Trogiru potpisati sporazum o suradnji na projektu Plastic Smart Cities.

Bečki primjer uspješnog gospodarenja otpadom

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 u okrugu Margareten najbolji je bečki buvljak. U četiri godine postojanja posjetilo ga je preko pola milijuna ljudi te je na njemu prodano 610.000 predmeta.

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER