EU klimatski zakon: potreban nam je ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030.

Europski parlament će o prijedlogu Europskog klimatskog zakona glasati u svom prvom čitanju tijekom plenarne sjednice od 5. do 8. listopada 2020., nakon čega slijedi početak pregovora sa svim državama članicama

Zastupnici u Europskom parlamentu će u srijedu 7. listopada glasati o ambicioznijim ciljevima smanjenja emisija do 2030. godine, kako bi EU i sve države članice do 2050. postigle klimatsku neutralnost.

Zastupnici će u utorak 6. listopada raspravljati o prijedlogu Europske komisije za donošenje EU zakona o klimi koji predstavlja temelj Europskog zelenog plana za suzbijanje klimatskih promjena.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu su sredinom rujna podržali sveobuhvatan cilj Europskog klimatskog zakona da se postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine uvrsti u zakonodavstvo EU-a, no istovremeno su zatražili ambicioznije djelovanje do 2030. godine. Politička obećanja da će Europska unija do 2050. postati klimatski neutralna tako bi postala obveza kojom bi se europskim građanima/kama i tvrtkama pružila pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne da započnu s transformacijama.

Kako je znanstveno utvrđeno da se emisije moraju smanjiti za najmanje 65 % ako želimo ostati unutar granice porasta temperature do +1,5 °C, europarlamentarci su u svom nacrtu izvješća pozvali na smanjenje emisija za 60 % do 2030. u odnosu na razine iz 1990. godine, umjesto „najmanje 50 % ili 55 %“ prema prijedlogu Europske komisije. Također, zatražili su da nakon procjene učinka Komisija predloži i privremeni cilj za 2040. godinu, kako bi se osigurao siguran put prema postizanju cilja za 2050. Europarlamentarci ujedno ustraju na tome da EU i sve države članice pojedinačno postanu klimatski neutralne do 2050. godine.

  • Europska komisija

EU klimatski zakon ključni dio Europskog zelenog plana

Podsjetimo, Europska komisija je u ožujku 2020. predložila donošenje Europskog zakona o klimi kao temelja Europskog zelenog plana kojim se nastoji postići zakonska obveza postizanja klimatske neutralnosti do 2050, a 17. rujna ove godine je izmijenila prijedlog kako bi se uključio novi cilj smanjenja emisija do 2030. Europski parlament se već dugo zalaže za ambicioznu politiku protiv klimatskih promjena te je odigrao važnu ulogu u zalaganju za donošenje snažnijeg zakonodavstva EU-a o klimi. Dana 28. studenog 2019. godine usvojio je rezoluciju o proglašenju klimatske i ekološke krize, a zastupnici su zatražili žurne i ambiciozne mjere za ograničenje učinaka klimatskih promjena.

Navedimo još i to da će se u ponedjeljak 5. listopada, od 14 do 16 sati, održati webinar za medije o EU klimatskom zakonu na kojem će sudjelovati zastupnici Odbora za okoliš i stručnjak iz Europske agencije za okoliš. Program webinara je dostupan na sljedećoj poveznici, a može se pratiti uživo.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Izglasan prijedlog EU klimatskog zakona, cilj je smanjenje emisija na 60% do 2030.

Članovi Europskog parlamenta u Odboru za zaštitu okoliša glasali su da EU i sve države članice pojedinačno moraju postati klimatski neutralne do 2050. godine te pozvali na ambiciozniji cilj smanjenja emisija do 2030. godine. U petak 11. rujna Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta usvojio je njihovo izvješće o Europskom klimatskom zakonu sa 46 glasova za, 18 protiv i 17 suzdržanih.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER