Modna akcija Projekta Ilica: Q'Art završila recikliranjem tekstila

Projekt je sveobuhvatnom modnom akcijom upozorio na važnost održivosti u modnoj industriji

Pretpostavka je da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 80.000 tona tekstilnog otpada. To je podatak s kojim su Ivanu Nikolić Popović, inicijatoricu Projekta Ilica: Q'Art i autoricu koncepta Second Hand Fashion, upoznali predstavnici tvrtke Regeneracija koja se u projekt uključila preuzimanjem tekstila koji se prikupljao u kontejnerima Zagrebačkog holdinga, a od prikupljenih komada odjeće studentice TTF-a kreirale su modele za second hand reviju.

Projekt Ilica: Q'Art je u okviru cjelodnevnog događanja i u rujanskom izdanju, kao i u lipnju i po prvi put 2019. godine organizirao second hand modnu reviju, ali ona je sada dobila cjeloviti okvir te je cijela priča vezana uz tu reviju zaokružena upravo iskrcavanjem tekstila - prikupljenog u svrhu recikliranja odjeće za reviju, u tvrtki Regeneracija. 

 

Održivi razvoj i zaštita okoliša teme su koje su u razvijenim zemljama na stolu moćnika i „donositelja odluka“ već duže vrijeme, dok su se u Hrvatskoj niz godina tek povremeno izvlačile iz ladica u nekim prigodnim situacijama u kojima je važno ostaviti dojam da se prate europski i svjetski trendovi. Tek ovogodišnji predsjednički i parlamentarni izbori, možda više zbog imidža, a manje zbog stvarnog razumijevanja problematike, ali ipak, te su teme gurnuli u fokus javnosti pa se i u medijima češće pojavljuju te se na tu temu izjašnjavaju razni od stručnjaka do onih koji na sve teme imaju nešto za reći.

  • Kontejneri za tekstil Zagrebačkog holdinga - podružnice Čistoća / Projekt Ilica: Q'Art

Modna industrija prepoznata je kao jedan od najvećih zagađivača i to je istina koju, kako ističe Ivana Nikolić Popović, inicijatorica Projekta Ilica: Q'Art i autorica koncepta Second Hand Fashion, čiju ljubav prema modi potvrđuje i činjenica da je diplomirala na Tekstilno–tehnološkom fakultetu, nije ugodno čuti, ali je treba prihvatiti i naći način kako se s njom uhvatiti u koštac i pokušati učiniti sve što je moguće kako bi se situacija osvijestila i popravila.

  • Selektiranje prikupljenog tekstilnog otpada / Projekt Ilica: Q'Art

Važno je, kako ističe, napraviti prvi korak, djelovati na mikro razini, što su ona i njen tim odlučili napraviti u okviru Projekta Ilica: Q'Art, jer puno mikro uspješnih rješenja, može dovesti do jednog velikog, itekako potrebnog makro rješenja.

Projekt Ilica: Q'Art prvu je second hand reviju organizirao 2019. godine, angažirajući kao modele brojna poznata lica koja su se uključila kako bi privukli još intenzivniji interes javnosti za ovu temu. Novo izdanje revije organizirano je u lipnju ove godine, da bi u rujnu, ovaj važan dio projekta dobio potpuni okvir jer su se aktivnosti koje su bile planirane još za ožujak, uspjele sa svim uključenim partnerima realizirati tijekom ljetnih mjeseci. Zagrebački holding  je prihvativši ulogu partnera kroz svoju podružnicu Čistoća postavio kontejnere za tekstil na više lokacija u gradu, a među velikom količinom prikupljene odjeće studentice Tekstilno–tehnološkog fakulteta su pod mentorstvom profesorice Ivane Bakal te profesora Marina Sovara odabrale komade koje će prekrojiti za svoje odabrane modele. Tvrtka adidas se također uključila kao partner i kreativnim studenticama omogućila da njihovim bijelim tenisicama udahnu drugi i drugačiji „art život“ pa su tako neki modeli hodali u oslikanim tenisicama, neke su bile okićene perjem, neke pak ukrašene šljokicama… Jedino što im je bilo zajedničko jest da je svaki par bio unikatan pa su iz tog razloga, kao pravi umjetnički eksponati, nakon revije izložene u izlogu dućana tvrtke u centru grada.

  • Priprema tenisica / Projekt Ilica: Q'Art

Reviju su nosila 24 modela, poznate osobe, ponovo zbog želje za što većom vidljivošću i širenjem važne poruke o održivoj modi kao i tekstilnoj i modnoj industriji općenito, a uz odjeću koja je bila prekrajana za njih, prikupila se velika količina tekstila od kojeg je dio doniran Udruzi Fajter s kojom Projekt Ilica: Q'Art surađuje kako bi im pružio podršku i veću vidljivost za njihove aktivnosti, a još cijeli kamion tekstila koji je prikupljen na različitim zagrebačkim lokacijama, tvrtka Čistoća je shodno potpori projekta od strane Zagrebačkog holdinga, odvezla u Zabok u tvrtku Regeneracija koja se također priključila projektu ustvrdivši da je izuzetno društveno koristan i na razini poruke i što je još važnije, na razini stvarne akcije.

  • Ivana Nikolić Popović, inicijatorica Projekta Ilica: Q'Art i autorica koncepta Second Hand Fashion, s prikupljenim tekstilnim otpadom u zagrebačkoj Čistoći te tekstil za reciklažu u tvrtki Regeneracija / Projekt Ilica: Q'Art

Regeneracija još od 2012. godine prikuplja tekstilni otpad te ga prerađuje u industrijski netkani tekstil (filc) i izvozi u brojne EU zemlje. S početnih 800 tona, došli su danas do 6.000 tona prikupljenog otpada godišnje, od čega čak 50 % moraju uvoziti što nažalost, potvrđuje činjenicu da se u Hrvatskoj i ovom vrstom otpada loše gospodari jer pretpostavka je da se na godišnjoj bazi u nas odbaci oko 80.000 tona tekstilnog otpada.

  • Proces od izbacivanja do krajnjeg izvoznog proizvoda / Projekt Ilica: Q'Art

Ova u pravom smislu riječi „modna akcija“ u okviru  Projekta Ilica: Q'Art na mikro razini doprinijela je velikom pomaku ka svijesti o problemu i boljem stanju u brojkama, ali što je još važnije, i u situaciji na terenu.  Sve u suradnji s partnerima dobivene informacije dodatno su potvrdile dubinu ove problematike pa je motiv da se ona provodi i dalje, u još većem obujmu i još intenzivnijom komunikacijom, sada još i veći.

„Jer mi građani smo grad. Svaki grad u Hrvatskoj. A ako smo osviješteni o sebi, svom kvartu, svom gradu o svom gradu ćemo i brinuti. Na razne načine, a posebno brigom o zbrinjavanju otpada. Jer svoj grad trebamo (o)čuvati. Za sebe. I za generacije koje dolaze iza nas.“ - zaključuju autori Projekta Ilica: Q'Art.

Projekt Ilica: Q'Art / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Re_fashion podiže svijest o važnosti prikupljanja i recikliranja otpadnog tekstila i obuće

Više od 85 francuskih modnih brendova uključilo se u nacionalnu kampanju udruženja Re_fashion s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja i recikliranja tekstilnog otpada i stare obuće. Uz odgovornije sudjelovanje svih građana u njihovom prikupljanju i razvrstavanju, čak 99,5 % stare odjeće, posteljine, raznog kućanskog tekstila i obuće može imati svoj drugi život.

Jeste li spremni za budućnost održivije mode?

Ubrzani razvoj modne industrije za sobom povlači brojne negativne društvene, ekonomske i okolišne utjecaje te je stoga nužan razvoj nove održive tekstilne industrije, što svakako zahtijeva novu razinu suradnje i djelovanja. Upravo će ta problematika biti tema četvrtog zasjedanja UN-ove skupštine za okoliš, gdje će se ujedno i predstaviti nova UN-ova inicijativa za održiviju modnu industriju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER