Rijeka: Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u četvrtak 1. listopada 2020. u Salonu Grada Rijeke održat će se prijem za predsjednike riječkih Klubova za umirovljenike i starije osobe

Na području Rijeke trenutno djeluje 16 klubova za umirovljenike i starije osobe. Klubovi  su organizirani kao svojevrsni dnevni boravci koji omogućuju druženje, zabavu, učenje, bavljenje kulturom i sportom te brojne druge aktivnosti.

Predsjednike Klubova za umirovljenike i starije osobe, koji djeluju pri Matici umirovljenika grada Rijeke i Domu za starije osobe „Kantrida“ Rijeka, primit će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Istog dana u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se skup „Osobe starije životne dobi u vrijeme COVID-19 pandemije“, u skladu s centralnom temom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba: „Pandemije: mijenjaju li način na koji se odnosimo prema starosti i starenju?".

Skup će započeti u 10 sati prema sljedećem rasporedu:

  • 10:10 sati - Predstavljanje rezultata istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme mjera uvedenih zbog pandemije COVID-19, izv.prof.dr.sc. Sanja Smojver-Ažić, Filozofski fakultet u Rijeci
  • 10:25 „Izazovi djelatnika i korisnika socijalnih ustanova za stacionarnu skrb o starijim osobama u vrijeme COVID- 19 pandemije“, prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med., Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, voditeljica Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“; Nevenka Vlah, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ
  • 10:40 „Uloga patronažne službe u COVID-19 pandemiji“, Dubravka Dundović, bacc.med.techn., Dom zdravlja Primorsko-goranske županije

Na skupu će biti predstavljeni rezultati istraživanja o kvaliteti života osoba starije životne dobi u vrijeme mjera uvedenih zbog pandemije bolesti COVID-19 koje je provedeno na inicijativu Tematske grupe za zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

U izradu i provedbu upitnika bili su uključeni Grad Rijeka, Filozofski fakultet u Rijeci, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Matica umirovljenika grada Rijeke i Dom za starije osobe Kantrida, a o problematici u radu vezano uz COVID-19 krizu na skupu će govoriti i predstavnici Nastavnog zavod za javno zdravstvo PGŽ te Doma zdravlja PGŽ.

Organizator skupa je Grad Rijeka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Domom zdravlja Primorsko goranske županije te Primorsko goranskom županijom. Skup se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. rezolucijom 45/106, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti osiguranje zadovoljenja potreba starijih osoba i omogućiti njihovo sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Zabrana korištenja dječjih igrališta

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske naložio je da se sva dječja igrališta na području Republike Hrvatske moraju ograditi i zatvoriti kako bi se onemogućio međusobni bliski kontakt djece na igralištima, a vezano za preporuke o nužnom razmaku između dvije osobe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER