Od ugljena do čistoće: europska zelena tranzicija

Ako EU želi postići ugljičnu neutralnost do 2050., nužan je prijelaz s fosilnih goriva na održivu energiju

Europski parlament želi da se značajna sredstva dodijele Fondu za pravednu tranziciju kako bi se pomoglo regijama, industrijama i radnicima u prijelazu na energije budućnosti

Kao što smo već izvijestili, zastupnici u Europskom parlamentu ovog su tjedna započeli pregovore s Vijećem o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju (FPT) koji bi trebao ublažiti socijalni učinak ekologizacije gospodarstva. Europski parlament je u srijedu 16. rujna s većinom glasova usvojio stajalište o Komisijinom prijedlogu o uspostavi FPT-a, no ujedno zahtijeva da se za FPT namijene znatno veća sredstva iz proračuna EU-a za razdoblje 2021.–2027., odnosno 25 milijardi EUR izraženo u cijenama iz 2018. u usporedbi s 11 milijardi EUR koje je predložila Komisija te samo 7,5 milijardi EUR oko kojih se usuglasilo Europsko vijeće. Taj bi iznos trebao biti dopunjen s 32 milijarde EUR u tekućim cijenama, kako je predloženo u okviru Instrumenta Europske unije za oporavak.

Osim toga, zastupnici su potvrdili glavne odredbe iz nacrta preporuka Odbora za regionalni razvoj i to:

  • pružanje potpore za ljude, gospodarstvo i okoliš,
  • uspostavu „Mehanizma za zeleno nagrađivanje”, koji omogućuje da se 18 % ukupnih sredstava FPT-a dodjeljuje državama članicama koje brže od drugih smanjuju emisije stakleničkih plinova,
  • dodjelu udjela od jedan posto ukupnog iznosa otocima, a jednaki udio najudaljenijim regijama,
  • stopu sufinanciranja do 85 % troškova za prihvatljive projekte diljem EU-a,
  • mogućnost prijenosa sredstava iz drugih kohezijskih fondova na dobrovoljnoj osnovi,
  • proširenje područja primjene fonda na mikropoduzeća, održivi turizam, socijalnu infrastrukturu, sveučilišta i javne istraživačke institute, tehnologiju za skladištenje energije, centralizirano grijanje s niskim razinama emisija, pametnu i održivu mobilnost, digitalne inovacije, uključujući digitalnu i preciznu poljoprivredu, projekte za suzbijanje energetskog siromaštva te kulturu, obrazovanje i razvoj zajednica,
  • odstupanje za ulaganja u aktivnosti povezane s prirodnim plinom za regije koje se uvelike oslanjaju na vađenje i izgaranje ugljena, lignita, naftnog škriljevca ili treseta, pod uvjetom da se takve djelatnosti smatraju „okolišno održivima” u skladu s Uredbom o taksonomiji te da ispunjavaju šest dodatnih kumulativnih uvjeta.

Osim toga, samo 50 posto planiranih sredstava trebalo bi biti dodijeljeno zemljama koje se nisu obvezale poštovati nacionalne ciljeve o klimatskoj neutralnosti do 2050., sve dok ti ciljevi ne budu usvojeni.

Europski parlament također traži da se projektima za tranziciju u ranjivim zajednicama dodijeli do 85 % sredstava iz FPT-a.

„Insistiramo na novom Mehanizmu zelenog nagrađivanja koji će omogućiti dodjeljivanje sredstava iz Fonda za pravednu tranziciju u skladu s brzinom kojom države članice budu smanjivale emisije CO2.“ – izjavio je izvjestitelj Manolis Kefalogiannis (EPP, Grčka).

Zastupnici žele podršku za mikro poduzeća, sektor mobilnosti, nova istraživanja i zelenu infrastrukturu kako bi se osiguralo da nitko nije izostavljen u prelasku u zelenije gospodarstvo.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Emisije stakleničkih plinova u EU-u 2019. dosegnule najnižu razinu u zadnjih 30 godina

Danas je objavljeno godišnje Izvješće o napretku mjera klimatske politike EU-a koje pokazuje napredak EU-a u smanjenju emisija stakleničkih plinova u 2019. godini. Razine emisija stakleničkih plinova u 27 država članica EU-a smanjile su se za 3,7 % u odnosu na prethodnu godinu, dok je BDP porastao za 1,5 %. U odnosu na 1990. razine emisija manje su za čak 24 %.

Europski parlament traži veću potporu regijama za uspješnu energetsku tranziciju

Europarlamentarci započinju pregovore s Vijećem o uspostavi Fonda za pravednu tranziciju (FPT) koji bi trebao ublažiti socijalni učinak ekologizacije gospodarstva. Zastupnici su u srijedu 16. rujna s 417 glasova za, 141 protiv i 138 suzdržanih usvojili stajalište Parlamenta o Komisijinom prijedlogu o uspostavi FPT-a.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER