Energetska obnova na francuski način

Novi MaPrimeRénov' sustav poticaja za energetsku obnovu moći će koristiti i vlasnici stanova i kuća za iznajmljivanje

Novi sustav poticaja za energetsku obnovu stanova i obiteljskih kuća bit će dostupan svim građanima/kama Francuske Republike od 1. siječnja 2021. godine, i to bez obzira na visinu ostvarenih prihoda, a novi poticaji donose još neke novosti.

Francuska vlada je početkom rujna predstavila najnovije mjere za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom Covid-19, a one su velikim dijelom usmjerene na ubrzanje ekološke tranzicije. Među njima je i novi sustav poticaja za energetsku obnovu nazvan MaPrimeRénov'.

Za energetsku obnovu zgrada tako će se namijeniti gotovo sedam milijardi eura, uključujući dvije milijarde za kućanstva putem sustava MaPrimeRénov', u koji će se svake godine preusmjeriti 800 milijuna eura. Ovi će poticaji od 1. siječnja 2021. godine biti dostupni svim kućanstvima tijekom čitavog razdoblja provođenja mjera oporavka, dok su ih prethodno mogla koristiti isključivo kućanstva s niskim prihodima.

Predsjednik Vlade Francuske Republike Jean Castex izjavio je kako je „cilj smanjiti gubitke energije i povećati energetsku učinkovitost gdje god je to moguće.“

Sustav MaPrimeRénov' će se koristiti za financiranje radova na energetskoj obnovi zgrada, a potpore za kućanstva moći će se ostvariti u najvišem iznosu do 20.000 eura te iskoristiti u razdoblju do pet godina. Također, iznosi odobrenih poticaja prilagodit će se stvarnim potrebama kućanstava „kako bi se što veća potpora pružila onima kojima je najpotrebnija“, navodi se na stranicama francuske vlade.

„Uvest ćemo četiri kategorije kućanstava koje ćemo odrediti prema visini njihovih prihoda, a veće poticaje odobrit ćemo onima s najmanjima“, naglasila je ministrica stanovanja Emmanuelle Wargon u intervjuu za dnevnik Le Parisien. „Također smo odlučili odobriti veće poticaje vlasnicima stanova ili obiteljskih kuća u kojima se ostvaruju veliki gubici energije.“

Ministrica je također najavila još jednu novost. Dok su pravo na potpore ranije mogli ostvariti samo vlasnici stanova i kuća koji su u njima imali prijavljeno prebivalište, nove će poticaje moći koristiti i vlasnici stanova i kuća za iznajmljivanje kako bi se potaknula energetska obnova najamnog stambenog fonda. Također, potpore će se moći ostvariti i za intervencije na zajedničkim prostorima i dijelovima zgrada.

Ministrica Wargon je kao primjer navela kako će „kućanstvo srednje klase koje izvodi kompletnu energetsku obnovu - izolaciju zidova, krova i podova s ugradnjom dizalice topline, dobiti pomoć u iznosu od 20.000 eura.“

Prema pisanju dnevnika Les Echos, potrebno je još razjasniti popis prihvatljivih radova jer u odnosu na ranije poticaje francuska vlada kućanstva sada namjerava potaknuti na cjelovitu energetsku obnovu. Također, napominje se kako se novi poticaji mogu kombinirati s drugim sredstvima čime bi pojedina kućanstva mogla financirati svega deset posto ukupnih troškova energetske obnove, a s dodatnim regionalnim potporama njihov bi trošak na kraju mogao biti ravan nuli.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER