Europski dan održivih zajednica 2020.

#EDSC2020 - Pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica - European Day of Sustainable Communities!

Zajednice diljem Europe kreativno odgovaraju na suvremene globalne izazove. Od uzgajanja hrane i proizvodnje energije, preko njegovanja lokalne ekonomije, do osnaženja društvenih veza, zajednice stvaraju bolji svijet. Europski dan održivih zajednica obilježava se upravo kako bismo slavili lokalne zajednice i čestitali im što aktivno stvaraju regenerativniju, pravedniju i inkluzivniju Europu.

Pokretač i glavni organizator Europskog dana održivih zajednica je ECOLISE, europska mreža lokalnih inicijativa u području klimatskih promjena i održivosti. Članice ECOLISE uključuju 42 mreže i organizacije iz cijele Europe. Među njima su ekosela, permakulturne i tranzicijske inicijative, lokalne akcijske grupe, obrazovatelji i istraživači.

 

Pozivaju se sve zajednice koje aktivno stvaraju bolji svijet da se pridruže u proslavi Europskog dana održivih zajednica. Prijašnje su proslave, među ostalim, uključivale zajedničke vrtove, energetske zadruge, kafiće, crkve, ekosela, stambene zadruge, permakulturna okupljanja, umjetničke festivale, škole, sveučilišta, tranzicijske inicijative. Od prvog Europskog dana održivih zajednica 2017., kada su se događanja održala u 15 država, brojnost je značajno narasla te je 2019. uključivala više stotina događanja u 27 država. Održale su konferencije, dane otvorenih vrata, berbe jabuka, turneje, koncerte, zajedničke obroke i još puno toga.

Kako je ove godine situacija drastično drukčija, a postoji i mogućnost ograničenja javnih okupljanja, događanja će se najvećim dijelom održati virtualno. No, sa sigurnošću se može potvrditi kako upravo sada imamo zlatnu priliku za promjenu i pokretanje zajednica za budućnost, kao i novog akcijskog programa koji će nadahnuti i podržati zajednice u aktivnom djelovanju.

4. Europski dan održivih zajednica održava se 19. rujna 2020., a dobrodošla su sva događanja - uživo ili virtualna, koja ga slave između 12. i 26. rujna 2020. te se mogu upisati na kartu Europskog dana održivih zajednica putem sljedeće poveznice.

Zajednice diljem svijeta aktivno stvaraju bolji svijet. Tisuće inicijativa u zajednicama diljem Europe pokazuju nam kako živjeti održivije, a sva istraživanja dokazuju da su takve inicijative iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i unapređenju lokalne ekonomije. Europski dan održivih zajednica (#EDSC) usmjerava pažnju na takve inicijative. On gradi podršku zakonodavaca takvom djelovanju lokalnih zajednica i nadahnjuje šire stanovništvo. Također pruža zajednicama trenutak da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala transformativne akcije.

"Pandemija koronavirusa zorno je pokazala ključni značaj zajednice u kriznim vremenima - u opskrbi hranom i drugim temeljnim uslugama, u skrbi za najranjivije, i u održavanju društvene kohezije u situaciji svjetske krize." - poručio je Eamon O'Hara, izvršni direktor organizacije ECOLISE.

Otpornost zajednica ključni je dio odgovora na pandemiju Covid-19, ne samo radi zadovoljenja najnužnijih potreba zajednice, nego i zbog dugoročnijeg izazova oporavka našeg društva i ekonomije na način koji uzima u obzir i sve dublju klimatsku i ekološku krizu. Stoga četvrto izdanje Europskog dana održivih zajednica predstavlja jedinstvenu priliku kada možemo odati priznanje tisućama lokalnih inicijativa diljem Europe koje oblikuju našu budućnost, sudjelujući u stvaranju sigurnijih, zdravijih, održivijih i pravednijih životnih sredina.

"Ove godine želimo snažno podržati događanja koja će pokazati kako možemo dugoročno odgovoriti na krizu Covid-19, a da pritom podržavamo održivost i ublažimo učinke klimatske krize. Pandemija podcrtava važnost decentraliziranog donošenja odluka i rasprostranjenog lokalnog pružanja dobara i usluga. U mnogim su područjima te sposobnosti izgubljene ili ozbiljno narušene te ih treba nanovo izgraditi. Kao što smo dokumentirali u našem 'Izvješću o stanju akcija lokalnih zajednica u području klimatskih promjena i održivosti', istraživanja pokazuju da su inicijative na razini lokalne zajednice iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i oživljavanju lokalne ekonomije." - kazao je Eamon O'Hara.

Također, u periodu od 20. do 26. rujna obilježava se i Europski tjedan održivog razvoja - virtualno ili uživo. Možete prijaviti i događaje koji će se održati u razdoblju od 18. rujna do 8. listopada. Svoju ideju predstavite i prijavite putem online obrasca, a za više informacija posjetite ODRAZ-ovu web stranicu, koji je koordinator ove aktivnosti u Hrvatskoj.

Pratite Europski dan održivih zajednica (#EDSC)

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Europski dan održivih zajednica - 21. rujna 2019.

Čuli ste za klimatsku krizu? Svjesni ste posljedica klimatskih promjena? Dosta vam je krčenja šuma i rušenja stabala u gradovima, požara, gladi, siromaštva i nejednakosti u svijetu? Želite aktivno sudjelovati u aktivnostima zaštite okoliša i poduzeti nešto za spas našeg planeta? Evo vam prilike - pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica!

Moj pogled na ciljeve održivog razvoja

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, ODRAZ poziva učenike srednjih škola na sudjelovanje u nagradnom natječaju „Moj pogled na ciljeve održivog razvoja“. Budite kreativni i maštoviti te crtežom, akvarelom ili u nekoj drugoj tehnici prikažete svoje viđenje jednog od 17 ciljeva i osvojite vrijedan poklon paket.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER