Europski dan održivih zajednica - 21. rujna 2019.

Pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica! #EDSC2019

Čuli ste za klimatsku krizu? Svjesni ste posljedica klimatskih promjena? Dosta vam je krčenja šuma i rušenja stabala u gradovima, požara, gladi, siromaštva i nejednakosti u svijetu? Želite aktivno sudjelovati u aktivnostima zaštite okoliša i poduzeti nešto za spas našeg planeta? Evo vam prilike - pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica!

Europski dan održivih zajednica (European Day of Sustainable Communities – EDSC2019) se obilježava dana 21. rujna 2019. kako bi se proslavile lokalne zajednice koje aktivno rade na stvaranju ugljično neutralne, regenerativne i inkluzivne Europe. Ova europska inicijativa promiče i povezuje male održive zajednice i poziva sve zajednice i građane koji su katalizatori preobrazbe pred nadolazećim ekološkim i klimatskim slomom da sudjeluju u obilježavanju ovog dana.

Prošle su se godine proslavi pridružile zajednice iz 24 zemlje, a među brojnim događanjima i raznolikim aktivnostima bilo je i konferencija, dana otvorenih vrata, berbi jabuka, šetnji, koncerata i zajedničkih obroka.

Diljem Europe postoje tisuće inicijativa u zajednicama, uključujući zadruge za obnovljive izvore energije, društvene farme i vrtove, ekološke stambene projekte i još puno toga. Sva istraživanja pokazuju da takve inicijative iznimno učinkovito smanjuju ekološki otisak, grade društveni kapital i unaprjeđuju lokalnu ekonomiju. Pa ipak, uglavnom su na društvenim marginama. EDSC želi dati tim inicijativama pažnju koju zaslužuju te nastoji dobiti veću podršku i nadahnuti širu javnost. Osim toga, ovaj Europski dan održivih zajednica pruža priliku zajednicama da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala akcije i preobrazbe.

Zajednice se pozivaju da svoja događanja organiziraju dana 21. rujna ili, ako to nije moguće, u razdoblju između 14. i 28. rujna. Već je registrirano 60 događanja u 14 zemalja, a prijavom svojih aktivnosti ili događanja, koliko god mala ili velika bila, dobrodošli ste priključiti se kao građani, lokalne zajednice ili organizacije.

Organizacija ECOLISE je kao glavni organizator EDSC19 priredila knjižicu o aktivizmu zajednica u Europi „Local, community-led: a new future unfolding“, koja se može pročitati i preuzeti ovdje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Trokrilni ormarić razmjene: pop-up društveni centar u Zagrebu

U subotu, 21. rujna, od 10 do 22:30 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) povodom obilježavanja Europskog dana održivih zajednica održat će se cjelodnevno događanje „Trokrilni ormarić razmjene“, privremeni društveni centar i platforma za promociju i povezivanje tranzicijskih i kvartovskih inicijativa. Sudjelovat će više od 20 udruga i inicijativa, program će se odvijati paralelno u nekoliko prostora, a dijelom je prilagođen i djeci. Ulaz je slobodan.

Europska komisija predstavila Europski zeleni plan

Europski zeleni plan opisuje kako će do 2050. Europa postati prvi klimatski neutralan kontinent te kako potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti.

Ursula von der Leyen u srijedu predstavlja Europski zeleni plan

Zastupnici Europskog parlamenta će u srijedu 11. prosinca u 14 sati na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljati o Europskom zelenom planu kako bi EU postao prvi klimatski neutralan kontinent.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER