Europski dan održivih zajednica - 21. rujna 2019.

Pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica! #EDSC2019

Čuli ste za klimatsku krizu? Svjesni ste posljedica klimatskih promjena? Dosta vam je krčenja šuma i rušenja stabala u gradovima, požara, gladi, siromaštva i nejednakosti u svijetu? Želite aktivno sudjelovati u aktivnostima zaštite okoliša i poduzeti nešto za spas našeg planeta? Evo vam prilike - pridružite se obilježavanju Europskog dana održivih zajednica!

Europski dan održivih zajednica (European Day of Sustainable Communities – EDSC2019) se obilježava dana 21. rujna 2019. kako bi se proslavile lokalne zajednice koje aktivno rade na stvaranju ugljično neutralne, regenerativne i inkluzivne Europe. Ova europska inicijativa promiče i povezuje male održive zajednice i poziva sve zajednice i građane koji su katalizatori preobrazbe pred nadolazećim ekološkim i klimatskim slomom da sudjeluju u obilježavanju ovog dana.

Prošle su se godine proslavi pridružile zajednice iz 24 zemlje, a među brojnim događanjima i raznolikim aktivnostima bilo je i konferencija, dana otvorenih vrata, berbi jabuka, šetnji, koncerata i zajedničkih obroka.

Diljem Europe postoje tisuće inicijativa u zajednicama, uključujući zadruge za obnovljive izvore energije, društvene farme i vrtove, ekološke stambene projekte i još puno toga. Sva istraživanja pokazuju da takve inicijative iznimno učinkovito smanjuju ekološki otisak, grade društveni kapital i unaprjeđuju lokalnu ekonomiju. Pa ipak, uglavnom su na društvenim marginama. EDSC želi dati tim inicijativama pažnju koju zaslužuju te nastoji dobiti veću podršku i nadahnuti širu javnost. Osim toga, ovaj Europski dan održivih zajednica pruža priliku zajednicama da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala akcije i preobrazbe.

Zajednice se pozivaju da svoja događanja organiziraju dana 21. rujna ili, ako to nije moguće, u razdoblju između 14. i 28. rujna. Već je registrirano 60 događanja u 14 zemalja, a prijavom svojih aktivnosti ili događanja, koliko god mala ili velika bila, dobrodošli ste priključiti se kao građani, lokalne zajednice ili organizacije.

Organizacija ECOLISE je kao glavni organizator EDSC19 priredila knjižicu o aktivizmu zajednica u Europi „Local, community-led: a new future unfolding“, koja se može pročitati i preuzeti ovdje.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zagreb među europskim metropolama koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje

Zagreb se ubraja među glavne gradove EU-a koje će najviše pogoditi globalno zatopljenje. To pokazuju rezultati nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćeno 28 glavnih gradova svih država članica EU-a te Moskva, Oslo i švicarski Zürich. Za razliku od Zagreba većina europskih metropola već provodi niz mjera u borbi protiv klimatske krize, što je osobito došlo do izražaja ovog tjedna kada su se neke od njih uistinu dobro pripremile kako bi svojim stanovnicima i posjetiteljima olakšale ljetne vrućine.

Trokrilni ormarić razmjene: pop-up društveni centar u Zagrebu

U subotu, 21. rujna, od 10 do 22:30 sati u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) povodom obilježavanja Europskog dana održivih zajednica održat će se cjelodnevno događanje „Trokrilni ormarić razmjene“, privremeni društveni centar i platforma za promociju i povezivanje tranzicijskih i kvartovskih inicijativa. Sudjelovat će više od 20 udruga i inicijativa, program će se odvijati paralelno u nekoliko prostora, a dijelom je prilagođen i djeci. Ulaz je slobodan.

Beč usvojio novu okvirnu Smart City strategiju

Glavni grad Austrije uskoro će dosegnuti 1,9 milijuna stanovnika, a kako bi u njemu građani i ubuduće mogli živjeti bez osjećaja da pretjerano opterećuju okoliš i resurse, Grad Beč je 2011. usvojio prvu okvirnu smart city strategiju koja je sada aktualizirana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER