Poziv za energetsku obnovu kuća zatvoren, zaprimljeno 7.386 prijava

Energetska obnova obiteljskih kuća samo za one s najbržim prstima?

Fond je zaprimio 7.386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Prva prijava zaprimljena je iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara.

Prema priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), jučer je za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća zaprimljeno 7.386 prijava i to najviše iz Osječko-baranjske županije, Grada Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv je privremeno zatvoren u 10:45:15 sati. 

Iz dosad zaprimljenih podataka, po obiteljskoj kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. U Fondu ističu kako građani koji planiraju provoditi ove projekte, sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere ujedno omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

Novi poziv zbog velikog zanimanja građana

S obzirom da se za ovaj javni poziv očekivalo veliko zanimanje, planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. U Fondu stoga već najavljuju objavu novog javnog poziva u 2021. godini na koji će se moći prijaviti svi zainteresirani građani, po mogućnosti s brzim prstima.

Naime, velik broj građana je bijesan jer se nisu uspjeli prijaviti na natječaj za energetsku obnovu kuća, a zaprimili smo i više pritužbi građani koji tvrde da je sustav bio blokiran te prijava nije bila moguća.

Podsjetimo, na javni poziv Fonda mogli su se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 % površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600 m2, a prijavitelji su morali predočiti dokaze o prebivalištu, urednom vlasništvu i potpunoj legalnosti kuće. Novost je predstavljao način prijave jer je bio moguć isključivo putem sustava za e-Prijave.

Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva, u Fondu ističu kako je na njega dosad zaprimljeno 59 prijava te su prijave još uvijek moguće.

U Fondu su još jučer započeli s obradom svih prijava prema redoslijedu zaprimanja, a u okviru raspoloživog budžeta sredstva će biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju. Također, Fond je objavio i popis građana od kojih su zaprimljeni zahtjevi za sufinanciranje energetske obnove koji je javno dostupan ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća ove godine osigurano 203 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost danas je konačno krenuo s dugo očekivanim nastavkom programa energetske obnove obiteljskih kuća za koji je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja objavljen je 25. lipnja, a sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER